Tobias Nilsson - Den landslagstävlande hovslagaren

Porträtt av yrkeslärare Tobias Nilsson
Yrkeslärare Tobias Nilsson på Hovslagarutbildningen.

Tobias Nilsson berättar om sin drivkraft och om arbetet som yrkeslärare inom hovslageri.

Hur kommer det sig att du ville sikta mot Svenska landslaget i Hovslageri?

Jag har tävlat i hovslageri i väldigt många år. Det är en bra utmaning för sig själv att bli bedömd av andra och möta nya svårigheter. Dels med olika skor man smider och olika hästar som man får sko. Och sen är det alltid olika domare som man ska ta hänsyn till vad de har för tankesätt. Det är väldigt utvecklande att tävla. Många års tävling gör att jag vill tävla mer och utveckla mig på den biten så därav kom jag på att jag ville försöka vara med i landslaget. Det är inte bara, utan man får såklart kämpa.

Berätta om ditt jobb? Vad gör du på dagarna?

Jag lärare/instruktör för årskurs ett, två, tre och för tilläggsutbildningen. Jag har jobbat här i åtta år nu och tycker att det är väldigt inspirerande att arbeta med elever. Man lär sig även mycket själv om olika situationer och hur man ska lära ut för att få maximal effekt hos eleverna, för att de ska lära sig. Sen har jag även hand om inköp och pappersjobb men huvudsakligen så är det instruktör jag är.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är eleverna och att se deras utveckling när de startar i årskurs ett och att följa hela vägen fram till deras slutprov. Det är jättekul! Och även att följa dem efteråt när de exempelvis är ute och skor, på sociala medier, på olika event och tävlingar. Det är kul att se hur duktiga de faktiskt blir.

Vilka utmaningar kan du möta i vardagen?

Det är hantering av de olika lärosituationerna. Det är en utmaning. Alla lär sig på olika sätt och att man då ska hitta och inspirera alla elever. Samtidigt är den utmaningen rolig också. Allting är inte likadant och alla dagar är olika.

Vad är det som driver dig i ditt yrke?

Jag är utbildad hovslagare i grunden och att vara lärare är väldigt inspirerande för mig själv, att få lära ut det man har lärt sig på vägen. Det är någon som har lärt mig allt jag kan och när man kan förmedla det vidare till nästa led. Det är det som är roligt.

Vad gör du helst en ledig dag?

Ledigt för mig är att stå i smedjan, men om jag räknar bort hästar och hovslageri så är det jakten jag brinner för och jag har en älghund själv. Det är väldigt kul! Att jobba med djur över lag ger otroligt mycket.

Vad har du gjort tidigare? Andra jobb/studier?

Jag gick gymnasiet på Uddetorp och efter det så arbetade jag i stall. Jag kom in på hovslageriet redan då men fastnade mer i att jag ville fortsätta rida och tävla inom hoppning, som jag gjorde då. Jag hade egna hästar och började en utbildning på Flyinge som unghästutbildare men som jag inte gick färdigt. Jag fick i stället ett jobb hos en duktig hoppryttare och arbetade där tills jag bestämde mig för att söka hovslagarutbildningen. Och på den vägen är det!