Johan Sipola - Ämneslärare

Johan står framför den gula villan

Johan berättar om sitt arbete som ämneslärare på Naturbruksskolan Sötåsen.

Berätta om ditt jobb. Vad gör du på dagarna? Vad har du för arbetsuppgifter?

Jag är lärare i idrott & hälsa och religionskunskap och undervisar nästan alla klasser på hela skolan. Det första man gör på läsåret är att plugga in alla nya namn. Annars undervisar jag och vi genomför ofta utflykter och vandringar, till exempel i Åre. Utöver det är jag fackligt ombud, företräder medlemmarna i Lärarnas Riksförbund och sitter med i samverkan på olika nivåer.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är ju variationen. Inom vår förvaltning har vi väldigt fin tillgång till naturen och det tycker jag är kul att vi nyttjar. Eleverna ger mig också direkt feedback, så jag blir tvungen att tänka till och reflektera kring hur jag kan utveckla min undervisning. Det gör ju att man aldrig stannar av eller stagnerar. Sedan är min undervisning kopplad till yrkeskurserna, så pratar vi ergonomi är det kopplat till hur eleverna jobbar i ladugård, djurhus eller på hunddagis. Det finns en röd tråd, så det blir relevant för eleverna.

Vilka utmaningar kan du möta i vardagen? Hur tar du dig förbi dem?

Det är att våra elever har skilda förutsättningar och mål. Vissa nöjer sig med godkänt för att de vill börja jobba, medan andra presterar på hög nivå för att kunna läsa vidare.
Jag har väldigt gott stöd av mina kollegor, jag sitter med dem och tillhör ett arbetslag. Man bjuds in väldigt lätt och man kan utbyta erfarenheter hela tiden.

Vad driver dig i ditt yrke? Varför ville du börja jobba som ämneslärare?

Det är väl att alla ska nå så långt som de kan, både i mina kurser och som demokratiska medborgare.
Jag har varit sportintresserad och engagerad sedan jag var elva år när jag började döma fotbollsmatcher och träna lag. Sedan jag blev lärare har jag inte haft en tråkig dag på jobbet.

Vad har du gjort tidigare? Vad har du för utbildning?

Jag gick handels- och administrationsprogrammet på ett fotbollsgymnasium. Sedan byggde jag på med domarutbildning både inom fotboll och handboll och tränarutbildning inom fotboll. Jag är också utbildad gyminstruktör genom Actic. Slutligen har jag pluggat till lärare nere i Skåne.
Efter lärarutbildningen hade jag några vikariat tills jag fick jobbet på Sötåsen.

Vad gör du helst en ledig dag?

Bakar, lagar mat eller tränar. Bakningen brukar eleverna få ta del av också. Att ha balans i livet brukar jag tjata om för mina elever.