Fredrika Karlsson Lindgren – Yrkeslärare inom hästhållning

Fredrika karlsson Lindgren med en travhäst

Fredrika Karlsson Lindgren berättar om sitt arbete som yrkeslärare inom hästhållning.

Berätta om ditt jobb? Vad gör du på dagarna?

Jag jobbar som yrkeslärare, både inom praktiska och teoretiska ämnen. Det innebär arbete både i stallar och på sal. I stallarna kikar vi bland annat på foder och stallklimat och har genomgångar om hästar och djur. Jag ansvarar också för schemat och planerar för hur det ska se ut under året. En annan spännande arbetsuppgift är rollen som internationaliseringsansvarig, vilket innebär att jag samarbetar med APL-värdar i andra länder och ser till att våra elever kommer ut på bra praktikplatser.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är variationen i arbetsuppgifterna och att få jobba med hästarna och eleverna. Det är väldigt roligt att få följa elevernas utveckling under de tre år de är här.

Vilka utmaningar kan du möta i vardagen?

En bra utmaning är att man ska vara lösningsorienterad, alltså att hitta lösningar på olika problem som kan dyka upp. En annan utmaning är att se till så att alla elever mår bra och trivs, de ska tycka gymnasiet är roligt och som lärare får man hitta olika lösningar för att nå detta.

Vad driver dig i ditt yrke?

Kunskap och intresse samt möjlighet att förändra och utveckla branschen är det som framför allt driver mig i mitt yrke. Eleverna som vi undervisar ska ju i framtiden ta över branschen, och då måste de ju ha rätt kunskap för att ha möjlighet att påverka den.

Vad gör du helst en ledig dag?

Jag tycker om att vara hemma och pyssla med mina hästar som jag har tillsammans med mina föräldrar. Vi har både starthästar och unghästar inom trav. Jag gillar också att umgås med mina hundar eller bygga och renovera olika saker.

Vad har du gjort tidigare? (Andra jobb/studier osv)

Jag är agronom i grunden. Har tidigare jobbat som hästskötare med travhästar och har haft några v75-hästar som passhästar. Jag har även jobbat som biträdande förman på en hybridbesättning med grisar.