Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

EU-program

Västra Götaland berörs av ett antal EU-program, vilket gör det möjligt för olika aktörer att få sina projekt finansierade av EU-medel. På en övergripande nivå delas EU-programmen in i sektorsprogram och EU:s fonder för tillväxt och sysselsättning.

EU:s fonder för tillväxt och sysselsättning

EU:s fonder och program är ett av EU:s främsta verktyg för att förverkliga unionens mål och politik. Specifikt EU:s fonder för tillväxt och sysselsättning syftar till att utveckla Europas regioner genom att minska regionala skillnader och ojämlikhet mellan människor. Målet är att bidra till en ekonomisk, social och territoriell sammanhållning inom Europa. Fonderna omfattar minst en tredjedel av EU:s budget för åren 2021-2027. 

EU:s fonder för tillväxt och sysselsättning som Västsverige tar del av:

Förutom dessa fonder finns också Havs- fiskeri- och vattenbruksprogrammet där förvaltande myndighet är Jordbruksverket.

Sektorsprogram

Utöver EU:s fonder för tillväxt och sysselsättning finns även de transnationella sektorsprogrammen, dessa program är en typ av EU-finansiering som delas in efter område och syfte. I sektorsprogrammen kan man arbeta inom specifika områden tillsammans med partners från hela EU. Det finns för programperioden 2021-2027 flera sådana program och medel söks i konkurrens med aktörer från hela Europa. Majoriteten av sektorsprogrammen styrs från EU-kommissionen i Bryssel dit ansökningar ställs och beslutas om.

Rapporten EU:s fonder och program SKR 5 juli 2023

Senast uppdaterad: 2024-01-10 22:52