Hälsofrämjande arbetsplats
För att åstadkomma en hälsofrämjande arbetsplats räcker det inte med enskilda aktiviteter. Man behöver även grunda det hälsofrämjande arbetet i vissa vägledande teorier och principer, så att man kan göra medvetna val av insatser och hur de ska genomföras. Här hittar du vägledande principer och metoder för kartläggning och utvärdering.
Definitioner och perspektiv
Här hittar du ISM:s definition på hälsa och på en hälsofrämjande arbetsplats.
Vägledande principer
Här får du ett antal ledstänger att ha med i arbetet för en mer hälsofrämjande arbetsplats.
Förändringsarbete
Vad krävs för att lyckas med ett förändringsarbete mot en mer hälsofrämjande arbetsplats? Det finns en hel del forskning att utgå från, men hur det ska göras beror på förutsättningar och behov på din arbetsplats/organisation.
Känsla av sammanhang
Det finns mycket man kan göra på arbetsplatsen för att stärka medarbetarnas känsla av sammanhang. Här finns exempel på viktiga aspekter för ökad meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet.
Nulägesanalys
Kännetecknande för en hälsofrämjande ansats är att ha fokus på framtid och det önskade läget. Men vi behöver först göra en noggrann nulägesanalys.
Utvärdering
Val av metod beror på syftet med utvärderingen. Är det processen och/eller effekten av de olika insatserna som ska utvärderas eller hela projektet/programmet?
Hälsa på arbetsplatsen ISM-rapport 21
ISM-rapport 21 är en sammanställning av kunskap och metoder om hälsa på arbetsplatsen. Där kan du hämta mer kunskap och goda exempel att använda utifrån de förutsättningar som råder på din arbetsplats.
Övriga länkar
Guide för hälso och arbetsmiljöarbete - Hälsofrämjande arbete, VGR
Kontakt
Marica Heimdahl - utvecklingsledare hälsofrämjande arbetsplatser