Våfflor

Våfflor

  • 50-75 g smält smör eller
  • 0,5-0,7 dl flytande margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt med jod
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk
  • 2-3 ägg
  • 250 g cottage cheese
  • Frukt i bitar eller bär
  • Mandel, hackad

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa i hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg och matfettet.

Hetta upp ett våffeljärn.

Pensla med lite smält matfett vid första laggen, särskilt väl om järnet är nytt. Lägg på ¾-1 dl smet till varje lagg, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek.

Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg. Lägg de nygräddade våfflorna på galler.

Grädda våfflorna hemma och låt svalna. Blanda keso, fruktbitar och hackad mandel och servera till våfflorna.

Våfflorna kan också gräddas i våffeljärn av gjutjärn som placeras över öppen eld.