Fisk på grillen

Fisk på grillen

Att grilla hel fisk är enkelt och är smidigt när man är många. Det lönar sig att vänta på bra glöd!

  • 1 hel, urtagen fisk
  • Lök i klyftor eller skivor
  • Citron i klyftor eller skivor
  • Färsk kvist av timjan eller annan ört
  • Salt och peppar
  • 10 tidningssidor

Gör så här: Klipp bort fenor. Smaksätt insidan av fisken med salt och peppar. Fyll fisken med citron, lök och kvistar av timjan. Blöt 10 tidningssidor (helsidor) som du virar in fisken i. Lägg fisken på grillgaller, cirka 5-7 centimeter över glöden och grilla fisken i 12 – 13 minuter på varje sida tills tidningspappret förkolnat. Skulle det mot all förmodan ta fyr i pappret så kan du stänka på lite vatten.

Vill du att fisken ska komma snabbare på bordet, använd färdiga filéer och grilla i ett fiskhalster.

Ät fisken som den är eller servera med en sås. Citronsåsen är en klassiker till lax, medan den röda paprikasåsen (från Busenkla rätter) är gott till vit fisk. Vill du ha mera färg, välj den gröna ärtpurén (från Pålägg). 

Citronsås

4 portioner

  • 2 msk flytande matfett
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong)
  • 2 dl havregrädde
  • 1 citron, rivet skal och lite av citronsaften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här: Fräs fettet i en såskastrull med tjock botten. Vispa ner mjölet och låt det gå ihop med fettet någon minut. Tillsätt vattnet lite i taget medan du rör om. Lägg i buljongtärningen och låt lösas upp. Låt såsen sjuda (koka på svag värme) i 5 minuter. Tillsätt havregrädden och värm upp. Smaksätt med rivet citronskal, cirka 1 msk pressad citronsaft, salt och peppar.

Paprikasås

Den här såsen har mycket smak och färg och compar fantastiskt bra med både vegetariskt, fisk, kyckling och kött, gärna grillat. Den är också rysligt enkel och snabblagad.

Mixa ihop:

  • 100 g sötmandlar, cashewnötter, melonkärnor eller solrosfrön
  • ½ burk grillad paprika
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/3 röd chili eller en nypa chiliflakes
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • ½ - 1 dl vatten
  • Salt och svartpeppar

Grön ärtspread

  • 3 dl frysta ärtor, lätt upptinade
  • 1 msk rapsolja
  • ½ vitlöksklyfta, riven
  • 1-2 tsk pressad saft av citron
  • 1 krm salt

Mixa alla ingredienser och låt gärna röran stå i kylen en stund, så att smakerna blandas. Vill du ha en tunnare konsistens, späd med lite vatten.