Tomtegröt på havreris

Tomtegröt på havreris

4 portioner

  • 2 dl havreris
  • Vatten (att koka havreriset i)½ tsk salt med jod 
  • 6 dl mjölk 
  • ½ tsk vaniljsocker 
  • 1 kanelstång

Så här gör du: Skölj havreriset i kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt. Låt havreriset småkoka i 10 minuter i rikligt med vatten och salt. Häll av riset i en trådsil eller durkslag och spola med kallt vatten.

Häll riset i en stor kastrull, gärna tjockbottnad, tillsammans med mjölk, vaniljsocker och en kanelstång.

Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda på svag värme med locket på i ungefär 60 minuter. Rör försiktigt i gröten då och då.

Om du önskar lösare gröt kan den spädas med mer mjölk. Servera med kanel och mjölk.