Renskavsgryta med palsternacksmos

Renskavsgryta med palsternacksmos

4 portioner

  • 1 msk rapsolja
  • 2 förpackningar renskav (480 g) eller liknande viltskav, upptinat
  • 1 hackad gul lök
  • 6 enbär, krossade i mortel
  • 2 msk messmör
  • 2 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • ½ - 1 tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl lingon, färska eller frysta
  • Färsk eller fryst persilja

Palsternacksmos:

  • 5-6 potatisar (cirka 500 g)
  • 500 g palsternacka
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 dl mjölk
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Gör så här: Hetta upp fettet i en stekpanna eller stekgryta och lägg i renskav och lök. Rör om då och då så att köttet blir brynt runt om. Tillsätt enbär, messmör, grädde, vatten och buljongtärning. Rör om och sänk värmen. Låt småkoka i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lingon.

Skala potatis och palsternacka och skär i bitar. Koka rotfruktsbitarna i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av nästan allt kokvatten och vispa sönder bitarna med elvisp. Tillsätt flytande margarin och mjölk och vispa till dess att det blivit ett mos. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Servera renskavsgrytan med lite strödd persilja på toppen tillsammans med
palsternacksmoset.

Tänk på att

Experimentera och variera gärna med olika ingredienser och smaksättningar. Tänk bara på att undvika kryddor som innehåller salt. Ett tips är att komponera måltiderna enligt tallriksmodellen. Både färska och frysta grönsaker går bra att använda. För att få variation kan man koka kött, helt eller delvis i till exempel krossade tomater, vatten, kokosmjölk, matlagningsgrädde, havregrädde och/eller lätt creme fraiche.