Vårsmaker

Blandade grönsaker och potatis som hackas på en gul skärbräda
Fotograf: Johnér

Våren är här! Vi på matkassen vill tipsa om att vi har samlat våra favoritrecept på temat vårmat.

Våren är en magisk tid när naturen vaknar till liv och svenska råvaror börjar spira. Här är några fantastiska ingredienser som är i säsong under april och maj samt våra favoritrecept på temat vårmat!

Färskpotatis: Årets nypotatis dyker upp nu. Koka den med dillkvistar och lite salt. Färskpotatis gör vilken vardagsrätt som helst till festmat! Eller förbered en potatissallad och ta med ut på picknick.

Färsk vitkål: Med sin ljusgröna färg är den både billig och hälsosam. Ät den som råkost, bryn den i panna med lite olja eller använd som bas i en wok eller gratäng.

Rädisor: Härligt friska och krispiga. De passar perfekt i en fransk potatissallad eller som inslag i en blandsallad. Men de fungerar även bra att lägga in som variation. 

Salladslök: Salladslök är en mångsidig ingrediens som kan lyfta många rätter. Exempelvis gör dig salladslök bra i potatissoppa, i paj eller ihop med asiatiska smaker. 

Sparris: Denna gröna stjärna är en riktig delikatess. Koka sparrisen och servera den med olivolja, eller grilla den för extra smak. Du kan också använda den i en risotto eller som smaksättare i en härlig soppa.

Fransk potatissallad

4 portioner

  • 800 g potatis
  • 1 rödlök
  • 65 g ruccola
  • 200 g körsbärstomater (eller 2-3 vanliga tomater)
  • 1-2 msk kapris
  • 75 g fetaost (halv förpackning)

Dressing

  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 1-2 msk vinäger
  • 1 msk vatten
  • 1-2 tsk dijon senap (vanlig senap går också bra)
  • ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skala (om färskpotatis används, räcker det att potatisen skrubbas noggrant) och koka potatisen mjuk. Blanda ihop dressingen. Skär potatis, rödlök och tomat i bitar. Blanda tillsammans med kapris och fetaost. Häll över dressingen och blanda försiktigt. Servera med tillbehör som grillat kött eller fisk eller rökt lax alternativt som ensamrätt. Salladen kan serveras ljummen eller kall. Ingredienserna i salladen kan varieras efter tyckte och smak.

 

Frittata

Till 1 stor stekpanna 30 centimeter i diameter.

Ingredienser:

  • 10 stora ägg
  • 3 msk mjölk
  • 0,5 tsk salt o peppar
  • 1 msk rapsolja

Gör så här: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Värm upp stekpannan till låg temperatur och häll sedan i oljan. Häll äggblandningen i stekpannan. Blanda ihop någon av fyllningarna nedan och fördela över frittatan.

Frittata ska stekas på låg värme under lång tid. Den ska vara ordentligt stelnad utan att bli torr och ska inte vikas utan skärs upp i bitar till servering.

Fyllningar

Spenat och färska örter

  • 500 g upptinad eller färsk bladspenat (ge ej till barn under 1 år)
  • 1 stor knippa bladpersilja, hackad
  • 4 msk andra blandade örter som gräslök, basilika, dragon mm
  • Vitlök, pressad eller finhackad
  • Smaka av med lite salt

Rökt lax och dill

  • 1 msk olja
  • 1 gul lök, hackad eller i tunna skivor
  • 375 g rökt lax i tärningar
  • 3 msk hackad färsk dill

Sparris

  • 500 g grön sparris skuren i centimeter-långa bitar
  • 3 msk hackad gräslök

 

Grillad potatis med tapenade eller pesto

4 portioner

  • Cirka 900 g kokt färskpotatis (perfekt rätt för överblivna potatis) 
  • 1-2 msk tapenade eller pesto 
  • Grillkorg eller grillfolie 

Gör så här: Koka potatisen, om du inte redan har kokt överbliven potatis. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen med tapenaden eller peston. Lägg potatisblandningen på grillfolie och vik ihop till ett paket. Lägg på grillen och tillaga tills potatisen är varm. Om du använder grillkorg, klicka över tapenad eller pesto mot slutet när potatisen inte behöver vändas mer. Låt bli varmt. 

 

Krämig potatissallad

4 portioner

Ingredienser:

  • 750 g kokt kall potatis (8-10 styck medelstora) 
  • 1 dl hackad purjolök eller gräslök
  • 1 dl gröna ärtor, förkokta

Dressing:

  • 0,75 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • ½ äpple, fintärnat
  • ½ tsk balsamvinäger

    Gör så här: Skala och skär potatisen i skivor eller tärningar. Varva dem med gröna ärtor och lök i en skål. Blanda ihop äpple med balsamvinäger och tillsätt svartpeppar, salt, gräddfil och majonnäs. Häll såsen över salladen och blanda alla ingredienser till en potatissallad.

 

Sötpotatissallad med mynta och lime

6-8 portioner  

  • 1 ½ kg sötpotatis  
  • 2 msk rapsolja  
  • Salt  
  • Peppar  
  • 400 g cocktailtomater  
  • 3 salladslökar  
  • 1 kruka mynta  
  • 2 lime, finrivet skal  
  • 1 msk kapris (små)  


Gör så här: Skölj och borsta sötpotatisen och skär i 1 centimeter tjocka skivor. Lägg ut på en plåt, pensla med olja, salta och peppra efter smaken. Stek i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.  
 
Skär tillagade sötpotatisen i mindre bitar. Dela tomaterna. Skiva salladslöken och strimla myntan. Vänd ihop sötpotatisen med tomater, lök, mynta och kapris och salta. Riv över limeskal och pressa över limesaften.