Sommarfavoriter

Generationer som äter mat på verandan.

Vi på Matkassen vill gärna tipsa om att vi samlat några av våra favoriter på temat Sommarfavoriter. 

Fisk på grillen

Att grilla hel fisk är enkelt och är smidigt när man är många. Det lönar sig att vänta på bra glöd!

  • 1 hel, urtagen fisk
  • Lök i klyftor eller skivor
  • Citron i klyftor eller skivor
  • Färsk kvist av timjan eller annan ört
  • Salt och peppar
  • 10 tidningssidor

Gör så här: Klipp bort fenor. Smaksätt insidan av fisken med salt och peppar. Fyll fisken med citron, lök och kvistar av timjan. Blöt 10 tidningssidor (helsidor) som du virar in fisken i. Lägg fisken på grillgaller, cirka 5-7 centimeter över glöden och grilla fisken i 12 – 13 minuter på varje sida tills tidningspappret förkolnat. Skulle det mot all förmodan ta fyr i pappret så kan du stänka på lite vatten.

Vill du att fisken ska komma snabbare på bordet, använd färdiga filéer och grilla i ett fiskhalster.

Ät fisken som den är eller servera med en sås. Citronsåsen är en klassiker till lax, medan den röda paprikasåsen (från Busenkla rätter) är gott till vit fisk. Vill du ha mera färg, välj den gröna ärtpurén (från Pålägg). 

Citronsås

4 portioner

  • 2 msk flytande matfett
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong)
  • 2 dl havregrädde
  • 1 citron, rivet skal och lite av citronsaften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här: Fräs fettet i en såskastrull med tjock botten. Vispa ner mjölet och låt det gå ihop med fettet någon minut. Tillsätt vattnet lite i taget medan du rör om. Lägg i buljongtärningen och låt lösas upp. Låt såsen sjuda (koka på svag värme) i 5 minuter. Tillsätt havregrädden och värm upp. Smaksätt med rivet citronskal, cirka 1 msk pressad citronsaft, salt och peppar.

Paprikasås

Den här såsen har mycket smak och färg och compar fantastiskt bra med både vegetariskt, fisk, kyckling och kött, gärna grillat. Den är också rysligt enkel och snabblagad.

Mixa ihop:

  • 100 g sötmandlar, cashewnötter, melonkärnor eller solrosfrön
  • ½ burk grillad paprika
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/3 röd chili eller en nypa chiliflakes
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • ½ - 1 dl vatten
  • Salt och svartpeppar

Grön ärtspread

  • 3 dl frysta ärtor, lätt upptinade
  • 1 msk rapsolja
  • ½ vitlöksklyfta, riven
  • 1-2 tsk pressad saft av citron
  • 1 krm salt

Mixa alla ingredienser och låt gärna röran stå i kylen en stund, så att smakerna blandas. Vill du ha en tunnare konsistens, späd med lite vatten. 

 

 

Fransk potatissallad

4 portioner

  • 800 g potatis
  • 1 rödlök
  • 65 g ruccola
  • 200 g körsbärstomater (eller 2-3 vanliga tomater)
  • 1-2 msk kapris
  • 75 g fetaost (halv förpackning)

Dressing

  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 1-2 msk vinäger
  • 1 msk vatten
  • 1-2 tsk dijon senap (vanlig senap går också bra)
  • ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skala (om färskpotatis används, räcker det att potatisen skrubbas noggrant) och koka potatisen mjuk. Blanda ihop dressingen. Skär potatis, rödlök och tomat i bitar. Blanda tillsammans med kapris och fetaost. Häll över dressingen och blanda försiktigt. Servera med tillbehör som grillat kött eller fisk eller rökt lax alternativt som ensamrätt. Salladen kan serveras ljummen eller kall. Ingredienserna i salladen kan varieras efter tyckte och smak.

 

Fruktig rostbiffsallad

4 portioner

Ingredienser:

  • 300 g rostbiff i tunna skivor
  • 1 mogen mango eller fryst tärnad mango (går även bra med nektariner eller söt melon)
  • 3 kiwi
  • 2 sorters krispig sallad
  • Jordnötter eller andra salta nötter alternativt rostade pumpakärnor*

Dressing

  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 msk röd vinbärsgelé
  • 3 msk olja

Gör så här: Skala mangon med vass kniv eller potatisskalare. Skär fruktköttet i klyftor in mot kärnan eller tina fryst mango. Skala och skiva kiwifrukterna.

Dressing: Vispa ihop vinäger, salt, paprikapulver och gelé. Vispa sedan i oljan.

Lägg upp alla ingredienser på ett stort serveringsfat. Dressingen kan serveras i en separat skål. Servera gärna med ett gott bröd.

* Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

 

Glass på minuten

  • 4 dl frysta björnbär, blåbär eller jordgubbar 
  • 2 dl mild naturell yoghurt
  • Eventuellt lite florsocker

Gör så här: Kör de frysta bären i en matberedare tills de smulas sönder. Häll i yoghurt och låt allt blandas lätt. Servera direkt och garnera gärna med bär.

 

Grillad potatis med tapenade eller pesto

4 portioner

  • Cirka 900 g kokt färskpotatis (perfekt rätt för överblivna potatis) 
  • 1-2 msk tapenade eller pesto 
  • Grillkorg eller grillfolie 

Gör så här: Koka potatisen, om du inte redan har kokt överbliven potatis. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen med tapenaden eller peston. Lägg potatisblandningen på grillfolie och vik ihop till ett paket. Lägg på grillen och tillaga tills potatisen är varm. Om du använder grillkorg, klicka över tapenad eller pesto mot slutet när potatisen inte behöver vändas mer. Låt bli varmt. 

 

 

 

 

Grönsaksspett

Färska grönsaker är goda att grilla, antingen ute på grillen eller i ugnen. Dessutom roligt för barnen att få göra sitt eget spett med grönsaker. Några förslag på härliga grönsaker att trä på spett:

  • Körsbärstomater
  • Paprika i bitar, färsk majskolv i bitar
  • Squash
  • Färsk lök
  • Broccoli

Spetten är goda att servera till stekt eller grillad lax eller kyckling med bulgur, ris eller potatis.                     

                      

 

Krämig potatissallad

4 portioner

Ingredienser:

  • 750 g kokt kall potatis (8-10 styck medelstora) 
  • 1 dl hackad purjolök eller gräslök
  • 1 dl gröna ärtor, förkokta

Dressing:

  • 0,75 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • ½ äpple, fintärnat
  • ½ tsk balsamvinäger

    Gör så här: Skala och skär potatisen i skivor eller tärningar. Varva dem med gröna ärtor och lök i en skål. Blanda ihop äpple med balsamvinäger och tillsätt svartpeppar, salt, gräddfil och majonnäs. Häll såsen över salladen och blanda alla ingredienser till en potatissallad.

 

Matig sallad med blomkål, rädisor, bönor och basilikadressing

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 stort eller 2 små blomkålshuvuden
  • 1-2 förpackning röda eller svarta bönor
  • 1 knippa rädisor

Dressing:

  • 1 kruka basilika
  • 3 msk olja
  • 1 msk vinäger
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk fransk senap
  • 3 msk vatten

Gör så här: Bryt blomkålen till mindre buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den mjuknat eller har lite tuggmotstånd kvar, det tar mellan 3-5 minuter. Låt rinna av och svalna.

Skölj bönorna och låt rinna av. Skölj och skiva rädisorna. Lägg upp blomkål, rädisor och bönor på ett serveringsfat. Mixa alla ingredienser till dressingen (spara gärna några fina basilikablad att garnera med). Ringla dressingen över salladen.

Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

 

Nice cream (Mango- och bananglass)

2-4 portioner

  • 2-3 dl fryst mango
  • 2 st skivade frysta bananer (ska ha varit fryst i minst 3 timmar)

Gör så här: Ta ut den frysta mangon och bananerna ur frysen. Låt stå och tina i cirka 3 minuter. Mixa frukten till en slät massa. Lägg upp i skålar och servera. Strö eventuellt över lite kakaonibs för lite extra crunch och chokladsmak.

 

Slush och måltidsdryck

Stjärnvatten:
Blanda kranvatten, "bubbelvatten" (kolsyrat vatten), stjärnfrukt, eller citron skuren som stjärna och mynta. Ställ i kyl en stund före servering.

Jordgubbsvatten:
Blanda kranvatten, "bubbelvatten" (kolsyrat vatten), frysta jordgubbar och citronmeliss.

Slush på vattenmelon:
Mixa 1 stor vattenmelon med några istärningar.