Amning

När barnet ammas känner det din doft och hör dina hjärtljud. Bröstmjölk ger näring till barnet och innehåller ämnen som stärker barnets immunförsvar och minskar risken för olika sjukdomar.

Amning och bröstmjölk

Amning är ett tillfälle att ge näring, närhet och skapa trygghet. Det är också en möjlighet att umgås med barnet. Barn har ett stort behov av närhet. När barnet ammas känner det din doft och hör dina hjärtljud. Bröstmjölk ger näring till barnet och innehåller ämnen som stärker barnets immunförsvar och minskar risken för olika sjukdomar som övre  luftvägsinfektioner, infektioner i mage och tarm, öroninflammation och urinvägsinfektioner. Amning minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Amning kan också ge fördelar för hälsan hos den som ammar.

Under barnets första halvår ger bröstmjölk tillsammans med D-droppar all den näring barnet behöver.

Barn äter olika

Det är olika hur snabbt det går att komma igång med amningen. Ibland behövs träning för både barnet och den som ammar.

Följ ditt barns signaler genom att titta på och ha ögonkontakt med det. Barnet bestämmer takten och när det ammar tar det ofta små pauser. Barnet äter olika mycket i olika perioder.

De flesta barn vaknar och visar att de är hungriga. En del nyfödda barn kan vara så trötta att de behöver väckas för att ammas. Passa i så fall på att amma oftare om barnet är vaken i långa perioder.

En förälder som vill öka mängden bröstmjölk kan få råd och stöd av sjuksköterskan på BVC.

Att amma är ett sätt att ge bröstmjölk. Bröstmjölken kan också pumpas ur och ges i nappflaska om barnet inte ammas.

Vägledning och stöd

Barnhälsovårdens uppdrag är att främja och stödja amning utifrån varje barns och familjs behov. Amning kan väcka mycket känslor hos både den som ammar och den förälder som inte ammar. En bra erfarenhet av amning kan ge många positiva känslor. En dålig erfarenhet av amning kan skapa starka negativa känslor och en känsla av misslyckande hos den som ammar. Föräldern som inte ammar kan ge uppmuntran när amningen känns bra, men också vara ett stöd när amningen är svår.

Vid frågor eller problem med amning är det bra att få en snabb kontakt med BVC. Ju fortare du söker hjälp desto större är möjligheten att få amningen att fungera.

Du kan prata med sjuksköterskan på BVC eller kontakta en av de amningsmottagningar som finns på en del orter om du behöver stöd. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in via 1177 E-tjänster. Det går också att få hjälp via Amningshjälpen, en ideell förening som ger stöd åt dem som vill amma sina barn.

Den första veckan efter att barnet har fötts kan du kontakta BB.

Läs mer här

Amning och flaskmatning - 1177