Utomhusmiljön

Modeller av skulpturer som Jennifer Forsberg kommer att göra för Nya Kungälvs sjukhus.
Modeller av skulpturer som konstnär Jennifer Forsberg kommer att göra för Nya Kungälvs sjukhus utomhusmiljö.

Utomhusmiljön runt Kungälvs sjukhus ska skapa kontemplativa rum, variation av upplevelser, väcka nyfikenheten och stimulera till upptäckarlust. Den konstnärliga gestaltningen ska fungera under alla tider på dygnet och under samtliga årstider.

Det finns flera tänkbara placeringar av konst i den blivande utomhusmiljön:

  • i körsbärslunden, en delvis kringbyggd gård av trädgårdskaraktär med slinga för rehabträning och sittplatser för patienter, besökare och personal,
  • vid uteplatser, samt
  • längs delar av promenadstråket som löper runt sjukhuset.

Konst i utemiljön

Jennifer Forsberg har tagit fram förslaget "Terra Nullius". Skulpturerna i gestaltningen är associativa snarare än föreställande och berättande och de är gjorda för att röras och vara på. Jennifer skapar en människotillvänd plats, nära till ljus, rymd och omkringliggande natur.

Jennifer Forsberg är keramiker och bosatt i Brösarp. Hon är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, Archie Bray Foundation i Montana (USA) och Academy of Arts i Reykjavik. Vid sidan av sin keramiska verksamhet är hon sedan 2008 rektor för Österlenskolan i Simrishamn. Jennifer har ställt ut på flera gallerier och museer samt utfört en rad gestaltningsuppdrag i till exempel Ölmedalsskolan i Gislaved, Braås i Växjö kommun och Specialpedagogiska enheten i Örebro.