Amning – regiongemensam handbok i VGR
På den här sidan hittar du den regiongemensamma handboken för amning som syftar till att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan. Handboken är riktad till vårdpersonal i Västra Götaland.
Att vara väl förberedd, att få en bra start och stöd den första tiden efter barnets födelse har stor betydelse för hur amningen kommer igång och hur länge mamman ammar. Varje familj har rätt till information och stöd utifrån sina behov. Det ställer krav på välutbildad personal och en välfungerande vårdkedja.
Den regiongemensamma handboken och utbildningen om amning fokuserar på förberedelse inför amning, amningsstarten och samverkan mellan Barnmorskemottagning, Kvinnoklinik och Barnhälsovård. Handboken samt Regional medicinsk riktlinje (RMR) ska vara ett stöd i kunskapsutvecklingen och ett underlag för gemensamma utbildningsinsatser.
Det finns också en regiongemensam handbok om amning inom neonatalvården, med fokus på amning av prematura/små, sena prematura och sjuka fullgångna barn.
Amningshandbok
Om insatser, samarbete och praktiska åtgärder för att främja amning.
Föräldrainformation
Här hittar du som vårdgivare samlade länkar till handboken samt information att skriva ut och ge till föräldrar eller skicka till dem digitalt.
Regional medicinsk riktlinje
Bakgrund och uppdragsbeskrivning.
Webbutbildning
Vidare kunskapsunderlag finns att hämta i webbutbildningen:
Kontakt
Elizabeth (Zab) Franklin
Amningssamordnare i VGR (innehållsansvarig)
E-post: elizabeth.franklin@vgregion.se