Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Självhjälp

Det finns många sätt att börja må bättre när vi mår dåligt. Ett sätt kan vara att jobba på egen hand med hjälp av böcker, appar eller program online. Här nedan ger vi några tips. Självhjälp kan räcka för vissa personer. För andra passar det inte alls eller är ett komplement till annan hjälp. Känn efter vad som funkar för dig.

Nedan beskrivs olika internetbaserade program/behandlingar som du som ung kan ta del av. För att få mer information, klicka på respektive rubrik. Ta hjälp av oss som arbetar på ungdomsmottagningarna om du har frågor.

Autismguiden: En guide för dig med autism om sådant som är vanligt att autistiska personer upplever. Innehåller tips på strategier att använda i vardagen. Alla exempel och tips kommer från andra med autism. Även du som inte själv har autism, men vill få mer förståelse och kunskap är välkommen.

Livsstilsverktyget: Verktyget bygger på att hälsa handlar mer om att bli hel och harmonisk än om att räkna steg och kalorier. Det syftar till att stimulera tankar och ge aha-upplevelser som hjälper dig hantera livets upp- och nergångar. Du använder verktyget på egen hand och får tillgång till en mängd tips och vetenskapliga fakta att reflektera över.

Migränapp Västra Götaland: Migränappen gör det enklare för dig med migrän att förstå din sjukdom att få hjälp till självhjälp och kan även fungera som ett stöd i kontakt med vården. Du som har migrän eller annan huvudvärk kan bland annat registrera dina anfall och eventuell läkemedelsbehandling i en kalenderfunktion. 

Minikurs i ACT: Are you interested in learning more about Acceptance and Commitment Therapy? Do you want to know how to defuse from your thoughts, get better at accepting unwanted emotions and get more clarity around your goals and values? Then join Steven Hayes on an ACT mini-journey introducing some of the most fundamental and helpful concepts.

Orosskolan: Mind är en förening som arbetar med psykisk hälsa. De har en webbsida med olika material som rör oro. 

Självhjälp på vägen, för dig med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar mm: Om ADHD, autism, Aspergers syndrom, OCD, Tourettes syndrom och bipolär sjukdom. Informationen är uppdelad i verkliga berättelser, fakta om diagnoserna och hjälp på vägen genom livet.

Stödlinjen - Hjälp dig själv att sluta spela, för dig med spelberoende: Att sluta spela helt på egen hand kan vara svårt men det finns flera olika hjälpmedel. Det kan till exempel handla om att stänga av sig från spel, att installera program som blockerar spelsidor eller att begränsa tillgången på pengar.

Appen Safe place: I Rädda Barnens app Safe Place finns enkla övningar som kan hjälpa för att komma till ro och må bättre. I appen finns också kunskap om stress och svåra känslor. Safe Place är gratis, anonym och framtagen av Rädda Barnens psykologer.

Appen Stella (Tjejjouren Väst) för unga tjejer: Appen Stella innehåller övningar för att öka känslan av trygghet vid utsatta tillfällen, som vid läggdags, oro och panik. I appen finns också forskningsbaserade faktatexter om allt från vänskap till familjerelationer, ångest, stress, missbruk, våld och sexuella övergrepp. Appen erbjuder möjlighet att föra dagbok över sitt mående och att komma i direktkontakt med Tjejjouren Väst när chatten är öppen.

Återhämtningsguiden, för dig som mår dåligt: Här finns verktyg för den som mår dåligt och är i behov av återhämtning. Materialen är skrivna av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Finns både på webben och som app.

Sommar i P1 med Anders Hansen (om att skapa underhudsfett mot psykisk ohälsa): I sitt Sommarprat frågar sig läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen varför vi mår så dåligt när vi har det så bra – och vad kan vi göra åt det. Steg för steg förklarar han sedan hur fysisk aktivitet, sömn och sociala relationer är helt avgörande för vårt mående.

UMO-podden: I UMO-podden pratar unga om sex, kroppen, kärlek, att må dåligt och mycket annat. Exempel på avsnitt: "Adopterad - vill träffa mina biologiska föräldrar", "Kille och gråter lätt", "Hur påverkar ADHD förhållandet?" och "Har min killkompis en ätstörning?".

 


Senast uppdaterad: 2023-05-05 16:19