Soppor
Broccoli- och potatissoppa med färskost
4-6 portioner
- 2 stånd broccoli (cirka 500 g)
- 1-2 msk olja
- 5 medelstora potatisar (cirka 400 g)
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 liter vatten
- 200 g färskost, light (till exempel philadelphiaost)
- 2 dl mjölk
- Salt och peppar
Gör så här: Skala och hacka löken fint samt skala och tärna potatisen. Dela broccolin, både stammen och buketten i mindre bitar. Fräs löken i oljan tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljong och låt koka upp. Tillsätt potatis och broccolistammen och låt koka i cirka 10 minuter. Tillsätt därefter broccolibuketter och låt koka ytterligare en stund tills potatisen är klar. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Tillsätt osten och rör om försiktigt tills den smält ut i soppan.
Det är viktigt att soppan inte kokar när väl osten är tillsatt, det finns då risk att den skär sig. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan även mixas slät, detta görs då innan mjölk och färskost tillsätts.
Busenkel broccolisoppa
4 portioner
- 1 lök
- 2 potatisar
- 250 g broccoli, fryst eller färsk
- 8 dl grönsaksbuljong (8 dl vatten och cirka 1,5 buljongtärningar)
- Svartpeppar
- Salt med jod
- 2 dl matlagningsgrädde eller havre grädde
- Eventuellt kräftstjärtar/räkor, cirka 170 g
- 4 skivor fullkornsbröd
- Hummus (som pålägg till brödet)
Gör så här: Skala och skiva potatis och lök. Skär hela broccolin i bitar. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Låt det koka i cirka 10 minuter.
Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med svartpeppar och lite salt.
Servera eventuellt soppan med räkor eller kräftstjärtar, fullkornsbröd och hummus.
Enklaste rotsakssoppan
4 portioner
- 2-3 potatisar (cirka 250 g)
- 2–3 morötter
- 1 stor eller 2 små palsternackor
- 1 liten kålrot
- ½–1 purjolök
- ½-1 liter vatten
- 1–2 grönsaksbuljongtärningar
- ½–1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- 4 skivor fullkornsbröd
- Matfett till smörgås
- 4 ostskivor, 17% fetthalt
Gör så här: Skala och dela potatis och rotsaker i bitar. Skölj och dela purjolöken i bitar. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningar. Tillsätt potatisen och grönsakerna och koka dem mjuka. Tag grytan av plattan och mixa soppan. Soppan kan serveras utan att mixas, välj då först den mindre mängden vatten och späd sedan till önskad konsistens.
Servera soppan med ostsmörgås.
Fisksoppa med musslor
4 portioner
- 1 msk flytande margarin
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 äpple
- 2 morötter
- 2 tsk färsk ingefära, riven
- 5 dl vatten
- 1,5 msk vetemjöl
- 2,5 dl matlagningsgrädde eller havregrädde
- 2 msk persilja
- 1 msk tomatpuré
- 1 tärning fiskbuljong
- 0,5 msk vitvinsvinäger
- 225 g musslor på burk
- 400 g fisk
- 0,5 tsk salt
- Peppar
Gör så här: Hacka lök och vitlök. Skala och tärna äpplet. Skala och riv morötter.
Fräs lök, vitlök, äpple och morötter i matfettet i en kastrull. Tillsätt ingefära och tomatpuré.
Häll på vattnet och lägg i buljongtärning. Låt sjuda i fem minuter. Vispa ut mjölet i grädden och häll det i soppan och rör om. Sjud i ytterligare tre minuter. Tillsätt under tiden vinägern.
Skär fisken i bitar och lägg ner i kastrullen. Koka upp försiktigt och låt sjuda 4-5 minuter tills fisken är färdig. Öppna burken och låt vattnet rinna av från musslorna. När fisken är nästan klar, lägg ner musslor och låt allt bli varmt.
Strö över persilja före servering. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.
Om du använder färska musslor:
Köp kontrollerade musslor hos fiskhandlaren. Skölj musslorna i rinnande kallt vatten. Ta bort ”skägget”. Musslorna ska stänga sig när man knackar på skalet, detta kan ta någon minut. Släng de musslor som inte stänger sig. Släng också trasiga musslor.
Färska musslor kokas tillsammans med fisken 3-5 minuter. Musslorna ska öppna sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
Grön ärtsoppa
4 portioner
- ½ gul lök
- 1–2 klyftor vitlök
- 1 msk rapsolja
- 4 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 påse (600 g) frysta gröna ärtor
- 1 ½ dl mjölk
- Svartpeppar
- Salt med jod
- 4 skivor fullkornsbröd
- Hummus (som pålägg till brödet)
Gör så här: Hacka eller riv på rivjärn gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Löken ska ej få färg. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 minuter.
Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ
tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten.
Servera ärtsoppan med fullkornsbröd och hummus.
Linssoppa med tomat
4 portioner
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 2 dl torkade röda linser
- 2 tsk paprikapulver
- 2 lagerblad
- 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
- 1 liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1/2 msk rödvinsvinäger
- 1/2 tsk timjan eller basilika
- 1 tsk salt med jod
- 4 skivor fullkornsbröd
Gör så här: Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i oljan på medelvärme. Löken ska bli mjuk men ej få färg. Skölj linserna. Tillsätt linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater till den frästa löken. Tillsätt därefter vatten och buljongtärningar. Låt koka cirka 15 minuter under lock. Smaka av med vinäger, kryddor och salt.
Servera linssoppan tillsammans med fullkornsbröd.
Köttfärssoppa
4 portioner
- 3 fasta potatisar (cirka 250 g)
- 4 morötter
- 1 gul lök
- 400 gram köttfärs, nöt eller vegetarisk färs
- 1 msk rapsolja
- ½ - 1 tsk salt med jod
- Svartpeppar
- Eventuellt 1 tsk paprikapulver
- Eventuellt 1 tsk spiskummin
- 1 förpackning krossade tomater (med chilismak för mer hetta), cirka 400 g
- 1 liter vatten
- 1 köttbuljongtärning
- Surdegsbröd
Gör så här: Skala potatis och dela i bitar. Skala morötterna och riv grovt. Hacka löken. Fräs lök, morötter och köttfärs i olja. Krydda med salt och peppar. Ytterligare smaksättning kan göras med paprikapulver och spiskummin.
Häll över krossade tomater och vatten. Lägg i potatis och buljongtärning. Låt koka under lock cirka 10–15 min, tills potatisen är mjuk. Späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.
Servera köttfärssoppan tillsammans med surdegsbröd.
Tips! Potatisen kan bytas ut mot pasta för variation.
Linssoppa med sötpotatis och kokosmjölk
4 portioner
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 sötpotatisar, cirka 400 gram
- 1 msk rapsolja
- 0,5-1 st röd chilifrukt (kan uteslutas)
- 1 förpackning krossade tomater, 400 gram
- 1 dl röda linser
- 1 burk kokosmjölk, lätt, 400 gram
- 4-5 dl vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1/2 tsk salt med jod
- Basilika
- Eventuellt rostade pumpafrön* till toppning.
Gör så här: Skala och hacka lök, vitlök och sötpotatis som skärs i bitar. Fräs lök och vitlök i olja ett par minuter. Tillsätt hackad chili (undvik att få med frön) och resten av ingredienserna. Låt koka 15 minuter. Tag soppan av värmen och mixa den slät med en mixer och späd med mer vatten om det behövs till önskad konsistens. Servera med ett gott fullkornsbröd eller knäckebröd.
Tips! Toppa soppan med rostade pumpafrön och basilika. Vackert och gott!
* Undvik hela nötter och större frön till barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.
Linssoppa med tomat
4 portioner
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 2 dl torkade röda linser
- 2 tsk paprikapulver
- 2 lagerblad
- 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
- 1 liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1/2 msk rödvinsvinäger
- 1/2 tsk timjan eller basilika
- 1 tsk salt med jod
- 4 skivor fullkornsbröd
Gör så här: Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i oljan på medelvärme. Löken ska bli mjuk men ej få färg. Skölj linserna. Tillsätt linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater till den frästa löken. Tillsätt därefter vatten och buljongtärningar. Låt koka cirka 15 minuter under lock. Smaka av med vinäger, kryddor och salt.
Servera linssoppan tillsammans med fullkornsbröd.
Mustig fiskgryta med rötter och aioli
4 portioner
- ½ purjolök eller 2 gula lökar
- 1 msk rapsolja
- 4-6 potatisar
- 2-3 morötter
- 1 palsternacka
- 1 bit rotselleri, cirka 50g
- 1 förpackning hela tomater, ´á 400 g
- 1-2 dl vatten
- 1-2 fiskbuljongtärningar
- 1 lagerblad
- 400 g vit fiskfilé
- ½-1 citron
- 1 tsk salt med jod
- 1 krm vitpeppar
- ½ dl hackad persilja
- Surdegsbröd
- Aioli
Gör så här: Skala och strimla löken eller skiva purjolöken och fräs den i oljan i en gryta. Skala potatis och rotsaker. Skär allt i bitar och låt fräsa
tillsammans med löken. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och
lagerblad. Låt grytan koka i 15-20 minuter. Skär fisken i bitar och lägg
dem i grytan. Se till att vätskan täcker fisken. Sjud grytan ytterligare
cirka 5-10 minuter eller tills fisken är färdig.
Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. Strö över
persilja och servera gärna med surdegsbröd och en klick aioli.
Potatissoppa med purjo och rökt tofu, kalkon eller kassler
2-3 portioner
- 4 potatisar i skivor, cirka 200 g (med färskpotatis blir det en sommarlunch)
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- ½ purjolök i skivor
- 1 msk (basilika)olja eller flytande margarin
- 0,5 l vatten
- 8 dl grönsaksbuljongtärning (8 dl vatten och 1-2 tärningar buljong)
- 2,5 dl havregrädde, havrebas
- 0,5-1 msk vitvinsvinäger
- 1 förpackning rökt tofu, cirka 200 g eller 150-200 g rökt kalkon eller kassler, hackad i tärningar
- 1 dl gröna ärtor eller edamamebönor (grön sojaböna)
-
Dill eller basilika
Gör så här: Fräs potatis och lök i olja eller flytande margarin. Tillsätt vatten och buljong och koka på svag värme cirka 5 min. Tillsätt havregrädden och låt bli varm. Lägg sist i tofu och ärtor eller edamebönor så att de inte tappar färg. Smaka av med vinäger, svartpeppar, eventuellt salt (0,5 tsk) och dill eller basilika.
Smakrik fisksoppa med räkor eller musslor
4 portioner
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 morötter
- 1 äpple
- 2 tsk färsk ingefära
- 1 msk flytande margarin eller olja
- 1 msk tomatpuré
- 4-5 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 1 förpackning (3 dl) gräddmjölk, 6 % fett
- 2 msk persilja
- 225 g räkor eller musslor
- 400 g vit fisk, till exempel sejfilé
- Surdegsbröd
Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök samt riv morötter och ingefära. Skala och tärna äpplet. Fräs lök, vitlök, morot, ingefära och äpple i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpuré. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i 5 minuter.
Vispa ut mjölet i gräddmjölken och häll i soppan under omrörning. Sjud i
ytterligare 3 minuter.
Skär fisken i bitar. Lägg ner den och tag grytan från värmen. Låt stå med lock
5–10 minuter tills fisken är färdig. Lägg ner räkor eller musslor och låt allt bli
varmt. Strö över persiljan före servering.
Servera soppan tillsammans med surdegsbrödet.
Snabb pumpasoppa
4 portioner
- 1 pumpa (gärna butternut), cirka 1000 g
- ½ gul lök
- 2 msk olja
- 1 vitlöksklyfta
- 8-10 dl liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1,5 förpackning färdigkokta vita bönor á 230 g (cirka 4,5 dl)
- 1-2 dl matgrädde av havre
- 1/2 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
- Svartpeppar
- 1 dl Pumpafrön
- 4 skivor fullkornsbröd
- Färskost (4-15 % fetthalt)
Gör så här: Rosta pumpafrön i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Lägg åt sidan och låt svalna.
Skala och skär pumpan i bitar. Hacka den gula löken och pressa vitlök. Fräs löken mjuk i oljan på medeltemperatur, i en stor gryta. Tillsätt pumpan och låt fräsa med några minuter. Tillsätt vatten och buljong och koka upp. Koka 10-15 minuter eller tills pumpan mjuknat. Ta gryta av plattan och tillsätt de sköljda bönorna och mixa soppan slät. Tillsätt havregrädden och värm soppan
åter till rykande het och smaka av med vinäger och peppar.
Toppa soppan med rostade pumpafrön. Servera gärna med fullkornsbröd och färskost.
Tomatsoppa med ris
4 portioner
- 2 förpackning finkrossade tomater (à 400 g)
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk oliv- eller rapsolja
- 1 1/2 tsk oregano
- Örtsalt eller 1-2 buljongtärningar
- 1 l vatten
- 1 dl basmatiris
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1/2 tsk socker
Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull i 2–3 minuter. Tillsätt tomaterna och oregano. Fräs ytterligare cirka 2 minuter. Tillsätt vatten. Låt koka cirka 10 minuter under lock. Tillsätt riset i soppan och låt det koka tills riset blivit riktigt mjukt. Rör om ofta för att riset inte ska fastna i botten. Tillsätt lite extra vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt, peppar och socker.
Toppa soppan med pumpa-/solroskärnor*, smulad fetaost, strimlad rökt skinka, svarta bönor, hackat hårdkokt ägg eller annat ni gillar.
Ärtsoppa
4 portioner
- 1 paket (500 g) gula ärtor
- 11/2 liter vatten
- 1 gul lök
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk torkad timjan
- ½ tsk salt
- Senap till servering
Gör så här: Blötlägg gula ärtor i 10-12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten, finhackad gul lök, torkad timjan, grönsaksbuljongtärning, salt, torkad timjan, 1 grönsaksbuljongtärning, ½ tsk salt. Låt koka under regelbunden omrörning i cirka 60-90 minuter. Frys in det som eventuellt blir över!