Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kliniskt basår

För dig som är ny i yrket – en trygg start och möjligheten att utvecklas i din profession och yrkesidentitet.

Arbeta som sjuksköterska på Alingsås lasarett

Vi vill att du som nyexaminerad sjuksköterska ska få en trygg start i ditt arbete och din profession. Därför deltar du under ditt första år i det vi kallar kliniskt basår. Genom kliniskt basår får du möjlighet att träna och utveckla färdigheter och kunskaper, samt även stöd i din roll som sjuksköterska.

I korthet berör kliniskt basår tre områden:

Anställning

  • Du tillsvidareanställs på en vårdenhet. 
  • Du har möjlighet att dela upp basåret med placering på två olika enheter med sex månader på varje avdelning. Om du inte vill dela upp basåret under sex månader så har du möjlighet att vara en månad på annan avdelning. Det är obligatoriskt att vara på annan avdelning under basåret, detta för att bredda ditt kunnande och din erfarenhet. Efter basåret återgår du till avdelningen du anställdes på.
  • Du får en god introduktion och bredvidgång av sjuksköterska på varje vårdenhet. 
  • Det ingår också att du auskultera tre andra verksamheter under två dagar vardera. 

Utbildning

Du får två sjukhusgemensamma introduktionsdagar och sju utbildningsdagar via basåret som behandlar ämnen viktiga för ditt arbete som sjuksköterska. Utbildningsdagarna är obligatoriska.

Handledning

Du deltar regelbundet i processinriktad omvårdnadshandledning (POH) med processinriktad omvårdnadshandledare. Handledningen är obligatorisk och omfattar 16 tillfällen under basåret. 

Senast uppdaterad: 2021-05-27 09:47