Fågel

Grillad kyckling med tomatpasta

4 portioner

  • 4 portioner färsk bandspagetti eller bönpasta
  • 1 färdiggrillad kyckling
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 förpackning passerade tomater, 400–500 g
  • ½–1 köttbuljongtärning
  • 100 g riven ost (17 % fetthalt)
  • 1 dl matlagningsgrädde (4 % fetthalt) eller havregrädde
  • 4–5 stycken soltorkade tomater klippta i bitar
  • Färska eller frysta örter
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • ½ liten vitkål eller spetskål,
  • cirka 400 g
  • 1 äpple
  • 2 msk torkade tranbär, cirka 20 g

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Rensa och dela kycklingen. Hacka löken. Fräs lök i 1 msk rapsolja i en kastrull. Tillsätt
passerade tomater, buljongtärning och matlagningsgrädde och låt puttra
samman. Smaka av med örter, soltorkade tomater, peppar och lite salt. Låt
osten smälta ner i såsen utan att koka. Blanda ner tomatsåsen i den kokta
pastan. Servera den grillade kycklingen kall eller varm till pastan eller
blanda kycklingbitarna med pastan i kastrullen.

Strimla kålen och äpplet. Massera kålen med 1 msk olja i en skål. Tillsätt
äpplet och tranbären och blanda.

Servera kyckling och tomatpasta tillsammans med kålsalladen.

Kycklingfilé i tomatsås

4 portioner

  • 4 portioner fullkornspasta
  • 400 g kycklingfilé
  • 300g haricots verts

Sås:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 ½ msk maizenamjöl
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 dl svarta oliver
  • 8 soltorkade tomater
  • 1 tsk sojasås
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • Några droppar tabasco

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Pressa vitlöksklyftan. Värm upp oljan på medelvärme i en gryta och fräs vitlöksklyftan i 1 minut, den ska ej få färg. Rör sedan i maizenan och tillsätt därefter övriga ingredienser. Koka upp såsen och smaka av. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i såsen. Koka tills dess att kycklingen är genomkokt.

Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera kycklingsåsen tillsammans med pasta och haricot verts.

Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa

4 portioner

  • 4 kycklingklubbor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 msk honung
  • 2 msk limejuice
  • 1–1,2 kg potatis, morot, palsternacka, rotselleri, kålrot
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Mangosalsa:

  • 1 mango eller 1 paket fryst
  • 1 avokado eller 1 paket fryst
  • ½ röd chili
  • ½ gurka
  • ½ rödlök
  • Eventuellt ½ kruka mynta
  • 1 msk olivolja
  • 2 lime

Gör så här: Lägg kycklingklubborna i en plastpåse tillsammans med
rapsolja, pressade vitlöksklyftor, ingefära, honung och limejuice. Marinera kycklingklubborna. Sätt ugnen på 200°C.

Skölj och dela potatis och rotfrukter i lika stora bitar och lägg på en plåt.
Lägg de marinerade kycklingklubborna på rotfruktsbädden. Häll över marinaden och tillaga cirka 30 minuter.

Tärna mango, avokado och gurka. Finhacka chili, rödlök och mynta. Tillsätt oljan och pressa över generöst med lime.

Servera kyckling och rotsaker tillsammans med mangosalsan.

Kycklingwraps

4 personer

  • 4 st tortillabröd, stora
  • 1/2 grillad kyckling, utan skinn
  • 1 bit purjolök, cirka 5 centimeter finhackad
  • 1,5 dl majskorn
  • 1 st röd paprika
  • Sallad
  • 1 burk keso naturell
  • 1 dl kesella
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1/2 tsk grillkrydda
  • 1 krm salt med jod
  • 1 tsk paprikapulver

Gör så här: Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och tillsätt keso, kesella, majs, purjolök, kryddor och smaka av med salt. Bred ut röran på tortillabröd och rulla ihop.

Pastasallad med kyckling

4 portioner

  • 4 portioner pasta, exempelvis penne
  • 400 g kyckling eller en grillad kyckling
  • ½ fetaost, cirka 75 g
  • 1 förpackning färdigkokta valfria bönor eller kikärtor, cirka 230 g
  • Grönsaker och frukt efter smak och säsong
  • Pressad citron

Salladsdressing:

  • 2 msk olja
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 krm salt med jod

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar och låt svalna något. Rör ihop alla
ingredienser till salladsdressingen. Blanda sedan pastan med
salladsdressingen. Stek kycklingen i ugnen eller på spisen och krydda den
med grillkrydda eller annan favoritkrydda. Dela den stekta eller färdiggrillade
kycklingen i små bitar och blanda den med pastan.

Skölj de färdigkokta bönorna och skär grönsaker, frukt och ost i lagom stora
bitar och blanda alltsammans till en vacker sallad. Det går även att lägga
ingredienser i olika skålar och låta alla komponera sin egen favoritsallad.
Om salladen ska ätas senare, låt blandningen kallna och ställ i kylskåp.

Tips! Det går naturligtvis att byta ut dressingen mot en färdig,
exempelvis pesto eller grekisk eller italiensk dressing.

Quinoasallad med kyckling, kikärter och tzatziki

4 portioner

  • 4 portioner röd quinoa 
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 förpackning kikärtor, kokta (cirka 230g)
  • ½ paket fetaost 3–4 soltorkade
  • Tomater
  • 6 champinjoner, skurna i tunna skivor
  • 1 paprika
  • 1 rödlök eller silverlök
  • ½ burk svarta och gröna oliver
  • Ruccolasallad
  • Basilika eller basilikaolja

Morotstzatziki:

  • 1 morot
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 2 dl yoghurt naturell (3% fetthalt)
  • 1 krm salt
  • 1/4 krm svartpeppar

Gör så här: Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen. Strimla kycklingen. Värm upp oljan i stekpanna och tillaga kycklingen tills den är genomstekt. Låt quinoa och kyckling svalna.

Skölj kikärtor. Skär fetaost och soltorkade tomater i små bitar. Strimla champinjoner, paprika och lök. Blanda samman med övriga ingredienser till en sallad.

Riv moroten fint med hjälp av rivjärn. Pressa vitlöken. Blanda ihop ingredienserna till morotstzatzikin.

Servera quinoasalladen med morotstzatzikin.