Blandade barnmatsrecept

Tips: Färdig puré kan klickas ut på ett bakplåtspapper och ställas i frysen en stund. När klickarna stelnat, ta bort dem från pappret och förvara i plastpåse. Lätt att ta fram och tina en frusen klick.

Det går även bra att fördela den färdiga purén/såsen i istärningsfack. Slå ut kuberna när maten är frusen och förvara kuberna i större fryslådor eller fryspåsar.

Frikadeller

  • 300 g köttfärs
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk potatismjöl


Gör så här:

Blanda mjölk, färs och potatismjöl. Rulla eller spritsa små bollar och koka dem i vatten. Frikadellerna är färdiga när de flyter upp till ytan. Mosa frikadellerna tillsammans med flytande margarin.

Dill, persilja och örter är bra kryddor och ger lite extra färg.

Lins- och sötpotatispuré

En komplett vegetarisk måltid!

  • 1 dl skalad och tärnad sötpotatis
  • ½ dl majs (frusen eller på burk)
  • 1 dl kokosmjölk, lätt
  • 2 msk röda linser
  • 2 tsk rapsolja, olivolja eller flytande margarin

Gör så här:

Koka upp allt och låt det puttra under lock tills sötpotatisen och linserna är mjuka, cirka 15 minuter. Mixa allt med en stavmixer till önskad konsistens. Blanda i några matskedar vatten för en lösare konsistens vid behov. Med hjälp av en kökssil kan man sila bort majsskalet om bebisen behöver helt slät puré. Går bra att frysa in i lämpligt stora portioner.

Mosat ägg

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • ½ tsk flytande margarin

Gör så här:

Hårdkoka ägget, mosa med gaffel tillsammans med vatten och margarin.

Sås till maten

Gott även för små barn!

Liten sats:

  • 1 msk matfett
  • ½ msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk

Stor sats:

  • 3 msk matfett
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk

Gör så här:

Smält fett i en kastrull, rör ner mjölet, späd med vätska under omrörning. Låt koka upp, därefter småkoka i cirka 5 minuter. Det går bra att använda spadet från fisk/kött eller grönsakskok, som vätska istället för mjölk. Såsen kan smaksättas med till exempel citron och/eller dill.

Äggröra

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk flytande margarin


Gör så här:

Blanda ägg, mjölk och margarin i en kastrull. Rör runt och hetta upp tills äggröran är krämig.