Matvanor för en god hälsa
Vad vi väljer att äta har stor betydelse för vår hälsa, vårt välmående och vår prestationsförmåga, både på kort och lång sikt. Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag och en hälsosam kost ökar sannolikheten att detta behov tillgodoses. Hälsosamma matvanor kan förebygga risken för sjukdom i hjärta och kärl, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. För att förebygga sjukdom och främja hälsa räcker det att göra små förändringar i vardagen. Varje liten förändring kan göra stor skillnad.
För att få en god hälsa behöver vi äta av flera olika livsmedel. För att få i oss tillräckligt och lagom med energi är det också bra att äta flera gånger om dagen, exempelvis frukost, lunch, middag och ett par mellanmål.
Så här ser de generella rekommendationerna för hälsosamma matvanor ut:
- Ät mycket grönsaker och frukt, gärna 500 gram om dagen. Det kan översättas till: två frukter och tre rejäla nävar med grönsaker varje dag. Försök välja de grövre grönsakerna som blomkål, vitkål, rotfrukter, broccoli och baljväxter.
- Ät fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan. Variera fisksorter som är både magra och feta.
- Välj livsmedel med Nyckelhålsmärkningen när du handlar. Nyckelhålet är en symbol som står för att produkten innehåller mindre socker, salt, bättre kvalité på fett och mer fullkorn eller fibrer jämfört med liknande produkter.
- Byt till fullkornsprodukter så som fullkornsbröd, fullkornspasta fullkornsris eller mathavre.
- Undvik förbud men begränsa mängden socker, salt och alkohol.
- Begränsa mängden rött kött och chark till maximalt 500 gram (cirka fyra portioner) i veckan. Byt ut till vegetariskt protein som bönor, ärter, linser eller vitt kött som fågel eller fisk.
Läs mer om kostråden på Livsmedelsverkets hemsida. Länk till livsmedelsverket.se och kostråden: Kostråden - hitta ditt sätt (livsmedelsverket.se)
Mer
- Grova grönsaker
- Baljväxter
- Frukt och bär
- Fisk och skaldjur
- Nötter och frön
- Rörelse i vardagen
Byt till
- Fullkorn
- Nyckelhålsmärkta matfetter och oljor
- Magra mejeriprodukter
Mindre
- Rött kött och chark
- Salt
- Socker
- Alkohol