Innovationsplattformens årsbokslut 2023

Uppdaterad:
Publicerad:

Innovationsåret 2023 i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvård – vilket spännande år det var!

Trots en hel del utmaningar i både omvärld och inom vår egen region, har vi sett flera fina innovationsprojekt från vårdens många verksamheter, liksom många exempel på samverkan med näringsliv och akademi.

Ett konkret exempel på att innovationskraften i regionen är stark, är att Innovationsfonden 2023 fick in rekordmånga ansökningar i de båda utlysningarna, närmare 150 stycken.

Ett annat exempel är kraftsamlingen kring nyttjandet av drönare i vården. Under hösten beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden om en långsiktig finansiering i syfte att driva vidare implementeringen i vår region av denna innovativa teknik. Innovationsplattformen leder denna satsning, med ett flertal projekt som spänner över verksamheter i vår stora region, samt ett intensivt arbete nationellt för att driva utvecklingen av regelverk framåt kring luftrum och annat. 

I nedan årsrapport syns ett axplock av alla de innovativa satsningar som vi på Innovationsplattformen har haft nöjet att arbeta med under 2023. Vi kan förstås inte nämna allt, men blir du nyfiken på mer, är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Du kan också
följa oss också på LinkedIn. Där lägger vi regelbundet upp intressanta nyheter om innovation i VGR med omnejd!

Tack till alla er som har medverkat till ett händelserikt innovationsår 2023.

Hälsningar 

Lina Strand Backman, Innovationschef , Innovationsplattformen VGR. 

Innovationsplattformen ger stöd

Innovationsplattformens uppdrag är brett. En av våra viktiga uppgifter är att vi ska bidra med innovationsstöd till såväl enskilda innovationsprojekt som till verksamheter och ledningsgrupper. Vi stöttar även företag och andra aktörer som vill samverka med vården i vår region. Bland annat erbjuder vi projektledning, rådgivning, expertstöd inom juridik och design. Till våra kollegor inom VGR, kan vi även bidra med finansiering.

Genom vårt stöd, stärker vi innovationsförmågan inom regionen och bidrar även till en tillväxt inom life science-sektorn. Här kan du läsa om några av de projekt som vi har varit engagerade i under året!

I december 2023 tog Högsbo Närsjukhus emot sin första patient. Sara Näslund, tjänstedesigner på Innovationsplattformen har varit involverad i utformningen av de nya lokalerna. I den här artikeln beskriver hon hur hon tillsammans med andra har bidragit till utformningen av de nya lokalerna

Bild: Sara Näslund, projektledare och tjänstedesigner, Innovationsplattformen.

 

För att ta tillvara på medarbetares och verksamheters innovativa idéer avsätter Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR 20 miljoner kronor till utlysningen av Innovationsfonden. Sedan Innovationsfonden startade 2016 har mer än 300 projekt beviljats stöd. Medlen har bidragit till att fånga upp och utveckla allt möjligt till nytta för regionens hälso-och sjukvård, patienter och personal. Innovationsfonden är mer än pengar, projekt som har beviljats medel får även möjlighet till stöttning av en innovationscoach. Under 2023 uppmärksammades flera innovationsprojekt i olika media. Det gör oss naturligtvis väldigt stolta.

Ett exempel är Amanda Ahlin, sjuksköterska på Skaraborgs Sjukhus som vann Vårdförbundspriset för sitt innovationsprojekt. Det handlar om att låta svårt cancersjuka och infektionskänsliga patienter vårdas hemma. Vårdförbundet berättar mer i ett klipp på Youtube 

Ett annat exempel är innovationsprojektet ”Samordnad Dyspnéutredning”, som har erhållit medel från VGR:s innovationsfond i flera omgångar. I december mottog Martin Holgersson, överläkare på klinisk fysiologi på Norra Älvsborgs länssjukhus, NU-sjukvårdens kvalitetspris för projektet.
Se artikel på NU-sjukvårdens hemsida. 

Ett tredje exempel är det i media mycket uppmärksammade projektet ”Personcentrerad mobil röntgen”. Det startade som ett projekt med medel från Innovationsfonden och i april 2023 tog Robert Höglind och Tony Jurkiewicz emot Stora kvalitetspriset på Svenska Mässan i Göteborg:
Läs mer om projektet i Sahlgrenska liv

Nu drar projektet ”Sjukhusvård i hemmet” i gång! Projektet är ett samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola, Innovationsplattformen, Skaraborgs sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus och Skånes Universitetssjukhus.

Inte minst under ansökningsfasen, bidrog Innovationsplattformen och under 2023 beviljades projektet stöd från Medtech4health, Regional utveckling VGR och Vinnova. Innovationsplattformen finns representerade i projektets styrgrupp och som ledare för ett av arbetspaketen.

Projektet syftar både till att kartlägga befintliga strukturer kring sjukhusvård i hemmet och undersöka och utveckla nya metoder och lösningar. Det blir ett viktigt stöd för den övergripande satsningen på en utvecklad sjukhusvård i hemmet som nu görs i Västra Götalandsregionen. Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset kallas denna satsning ”Sahlgrenska Hemma”.
Läs om projektet i Dagens medicin

och på Chalmers hemsida

Innovationsplattformen bidrar till VGR:s innovationssystem

Ett viktigt uppdrag för Innovationsplattformen är att bidra till, och utveckla VGR:s innovationssystem. Västra Götaland rankas som en av de främsta innovationsregionerna i Europa. Här finns framgångsrika forskningsmiljöer, huvudkontor för Sveriges samlade industrisektor och samt fem nationella lärosäten.
Vår roll i allt detta, är att säkerställa en innovationskunnig hälso- och sjukvård som driver innovation på ett systematiskt sätt och känner trygghet i att samverka med externa parter.

Mot bakgrund av detta är vi stolta över att vi under 2023 startade Innovation och teknik-utbildning för legitimerade vårdyrken, i samverkan med Göteborgs Universitet. Utbildningen görs på uppdrag av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och är ett efterlängtat komplement till motsvarande utbildning för läkare, som pågått sedan 2019.

Utbildningssatsningarna på Innovation och teknik har uppmärksammats brett.
Här finns en artikel i Dagens Medicin

Det Swelife-finansierade nationella projektet ”Siish” står för Snabbare Implementering av Innovation i Svensk Hälso- och sjukvård. Sju regioner med omgivande innovationskontor, holdingbolag och science parks har gått in med sin samlade kapacitet med målet att avsevärt förkorta tiden för införandet av innovationer i vården. Projektledare är Innovationsplattformens Ann Lindgård och under 2023 har Siish tagit flera viktiga steg. På Siish’s hemsida finns mer information

Bild: Ann Lindgård, Innovationsledare, Grants Office Innovationsplattformen

 

Innovationsplattformen var värd när UNICEF Office of Innovation besökte Sahlgrenska Universitetssjukhuset i maj 2023.

Läs mer i Sahlgrenska Liv

Innovationskraften inom hälso-och sjukvården i VGR är stor! Det blev tydligt när vi samlades för Innovationsfondens dag 2023. Dagen gick av stapeln i Regionens hus och sändes även digitalt. 

Här möttes bland annat medarbetare och chefer från hela hälso- och sjukvården i VGR. Det fördes diskussion och dialog om värdet av innovation för sjukvårdens förvaltningar och för hela regionen och ett flertal projekt som fått medel, presenterade resultat och lärdomar.  

Läs mer om dagen och se filmer från dagen här (filmerna nås av dig som är anställd på VGR)

Här finns fler artiklar från dagen: 

Sahlgrenska liv 

VGR fokus

Innovationsplattformen driver strategiska innovationssatsningar

Alla goda ting är ju som bekant tre! Vårt tredje viktiga uppdrag är att driva strategiska innovationssatsningar som har potential att radikalt ställa om hur vi arbetar idag. I dagsläget leder Innovationsplattformen primärt en sådan satsning, nämligen den som under 2023 formaliserats under namnet ”Kraftsamling drönare i VGR”. Vi var glada när Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden fattade beslut om en långsiktig fortsätta att finansieraing av satsningen. Läs mer här på Linkedin

Drönare kan vara till stor hjälp under pågående räddningsinsatser, till exempel för att få en överblick över akuta händelser som trafikolyckor, drunkningar och bränder. Drönaren kan komma fram före ambulans och räddningstjänst och i sin tur skicka bilder eller filmer till larmoperatören om olyckans exakta position, karaktär eller utbredning. 

Läs mer i Sahlgrenska liv

SVT gjorde ett inslag, då de följde med Räddningstjänsten på en övning vid Guttasjön. I inslaget intervjuas Magnus Kristiansson, innovationsledare på Innovationsplattformen

Bild: Magnus Kristiansson, Innovationsledare, Innovationsplattformen