Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kommunikationskarnevalen

En röd fyrkant med texten kommunikationskarnevalen 2023 ovanpå en logga med färgglada pratbubblor

Västsvenska kommunikationskarnevalen är en konferens om funktionsnedsättning och kommunikation. Den hålls vartannat år i Göteborg.

Aktuell konferens

Här hittar du praktisk information om aktuell konferens. Mer information finns också på Karnevalens egen webbplats.

Kommunikationskarnevalen har alltid flera huvudföreläsningar och ett stort antal mindre parallella seminarier under två dagar. Det finns också en öppen utställning som du kan besöka fritt utan kostnad. Första kvällen bjuds det på musikunderhållning och andra dagen avslutas programmet med en storföreläsning eller panelsamtal. 

Längre ner på den här sidan hittar du presentationer från karnevalens tidigare år. 

Kommunikationskarnevalen 2023 hade temat Bygga språk med AKK, att möjliggöra dialog. Den gick av stapeln 24-25 oktober på Scandic Crown i Göteborg.

Programmet bestod av flera huvudföreläsningar och mindre parallella seminarier. Det fanns också en öppen utställning som du kan besöka fritt utan kostnad. 

På denna sida ser du en kort information om huvudföreläsarna. Gayle Porters presentationer ligger också här för nedladdning. Mer information om programupplägg och övriga föreläsare finns på Kommunikationskarnevalens egen webbplats.

Efter karnevalen fick vi 373 svar på hur ni upplevde den och dessa känslor har vi sammanställt i ett ordmoln.

Huvudföreläsare

Gayle Porter
Gayle Porter är logoped med över 40 års praktisk erfarenhet av att arbeta med personer i behov av kommunikationsstöd. Gayle är medgrundare till CPEC (Cerebral Palsy Education Centre) i Melbourne, Australien, där hon också arbetar. Hon har även en privat klinik där hon arbetar med individer i behov av kommunikationsstöd. Gayle Porter har utvecklat PODD, som står för Pragmatic Organization Dynamic Display, och tagit fram kommunikationsböcker och anpassningar för talande hjälpmedel. Hon har skrivit artiklar, publikationer och kapitel om AKK och cerebral pares och är en eftertraktad internationell föreläsare.

Ord och begrepp som stöd till Gayles material

Creating an aided language learning environment

Extending language - semantics, syntax, morphology

Vocabulary selection and organisation - AAC system design

AAC Language - why do we want it?

Anna-Eva Hallin
Anna Eva Hallin är logoped, har en Ph.D. från New York University, och är biträdande lektor vid Karolinska institutet, Enheten för logopedi. Hennes huvudsakliga inriktning i både forskning och undervisning är språk-, läs- och skrivutveckling samt språksvårigheter hos barn och ungdomar. Anna Eva driver sidan och bloggen språkforskning.se med målet att sprida aktuell forskningsbaserad kunskap inom dessa områden. Anna Eva har skrivit böckerna Förstå och arbeta med språkstörning (2019) och Värt att veta om språkstörning (2021, med C Reuterskiöld, båda Natur & Kultur), och anlitas ofta som föreläsare för skolor, kommuner, myndigheter och högskolor.

Carolina Caggiano
Carolina är mamma till 4 barn varav det äldsta, Isabella, är AKK-användare. När Isabella var 9 månader flyttade familjen från Buenos Aires till Norge. Carolinas stora engagemang i Isabellas AKK, väckte ett intresse som också lett vidare till universitetsstudier och professionellt arbete inom området.

Margret Buchholtz
Margret Buchholz är specialist i arbetsterapi och medicine doktor. Hon har mångårig erfarenhet som arbetsterapeut i arbetet med personer som behöver AKK och hon fördjupade sig i sin avhandling på digital delaktighet för denna målgrupp. Hon arbetar på Dart ­ – specialistenhet för kommunikationsstöd och digital delaktighet samt som lektor vid Göteborgs universitet.

Mikael Heimann
Mikael Heimann är leg psykolog och leg psykoterapeut och professor emeritus i utvecklingspsykologi vid Linköpings universitet. Mikael har under lång tid studerat hur kommunikation och språk utvecklas tidigt i livet. Mer konkret har fokus legat på socio-kognitiv utveckling som t ex imitation, minne hos både typiska barn och barn med funktionsnedsättning. På senare tid har han även undersökt hur vår digitala vardagskommunikation påverkar samspel och språkutveckling.

Om vad och för vem?

Karnevalens syfte är att vara ett forum och en mötesplats för alla som är intresserade av kommunikativa svårigheter och kommunikationsstöd – Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK). Tanken är även att presentera forskning och utveckling inom området för kommunikationsstöd genom både teori och praktisk verksamhet.

Kommunikationskarnevalens målgrupp är personal inom skola, vård och omsorg och övriga som är intresserade av alternativ kommunikation. Karnevalen vänder sig även till privatpersoner. Karnevalen innehåller alltid kulturinslag där deltagarna får ta del av musik, konst, dikter med mera och gärna med kommunikationsstöd på olika sätt.

Arrangörer

  • Eldorado Resurscenter, Förvaltningen för funktionsstöd, Göteborgs Stad
  • Dart, specialistenhet för kommunikationsstöd och digital delaktighet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • Specialpedagogiska skolmyndigheten
  • Mariposa kompetenscenter

Tidigare karnevaler

Här hittar du presentationer från tidigare års karnevaler.

Kommunikationskarnevalen 2021 hade temat AKK Stora utmaningar - många möjligheter och var ett helt digitalt event. 

I studion visades kortare inslag från tidigare karnevaler, intervjuer och presentationer från våra utställare samt kulturella inslag. 

För dig som har en köpt biljett kan du fortfarande se de parallella sessionerna fram till 30 juni på den digitala arenan som du har fått inloggning till.  

På denna sida ser du alla programpunkter. Under de föreläsare som har valt att lägga ut sina presentationer ser du länkar till dem. Sidan fylls på kontinuerligt. 

Huvudföreläsare

 

Juliet Goldbart

Jenny Wilder

Ida Kåhlin

Övriga föreläsare

 

Helena Wandin
Britt Claesson och Ingrid Mattsson Müller
  • Delaktiga genom samverkan - vuxna personer med flerfunktionsnedsättning och deras nätverk
Margret Buchholz och Ellen Backman

Alexandra Granat och Marie-Louise Fritzén
  • Så här ökar du delaktigheten hos barn och ungdomar i olika aktiviteter
Camilla Karlsson, Christina Eklund och Anna Jonsson
Maria Krafft Helgesson och Ebba Almsenius
  • Så här kan du skapa en kommunikativ miljö - att samspela med stöd av bilder och tecken
Anna Rensfeldt Flink
  • "Det är ju en hel omvandlingsprocess som jag måste gå igenom" Två föräldrars perspektiv på att delta i en föräldrakurs om kommunikation
Sofi Malmgren och Jessica Jägred
  • Flerpartssamtal för att stödja och utveckla en taktil dialog
Linn Johnels
  • Multisensoriskt musikdrama som pedagogiskt arbetssätt tillsammans med personer med svår intellektuell och flerfunktionsnedsättning
Sofia Wallin
  • Kommunikation och AKK i grundsärskolans tidiga år: en beskrivande studie
Anna Fäldt
  • Kommunikationssvårigheter som ett folkhälsoproblem och vad vi kan göra åt det
Lisa Palmqvist och Jenny Samuelsson
Joe Woodall och Denise Charnock
Britt Claesson och Helena Wandin
  • Forskning med ögonstyrd dator. Så gick det (till).
Eva Holmqvist, Sandra Derbring och Helen Göransson

Håkan Larsson, Bitte Rydeman och Philip Fransson
  • Nyfiken på tekniken och livet
Ann-Sofie Forsman
  • Pictogram för kommunikation och tillgänglighet
Logga för Kommunikationskarnevalen. Ett färglatt myller av olika former i bakgrunden och en rosa banderoll med orden Kommunikationskarnevalen 2021. Framför den en mindre lila banderoll med orden Studio Karneval.

2019 flyttade Kommunikationskarnevalen in på Leva & Fungera på Svenska Mässan och hade temat Delaktighet – samtalspartnern som möjliggörare.

Huvudföreläsare

 

Anna Pella: När du ler stannar tiden

Daniel Östlund: Utveckling och lärande i horisontella relationer

Bo Hejlskov
  • Lågaffektivt bemötande
Cathy Binger
  • Communication partner instruction in AAC - what works?
  • Dynamic instruction in AAC: A brief tutorial

Övriga föreläsare

 

Eva Holmqvist och Helena Wandin
  • Kommunikation och samspel med ögonstyrd dator
Carina Rådenmark och Linn Johnels
  • Ett gott samspel
Ebba Almsenius
Lisbeth Nilsson
Gunilla Thunberg, Helena Molker-Lovén och Anita Lübeck
Erika Nilsson, Marie Sirén och Ninni Sirén Blomgren
  • Formativt arbetssätt med stöd av AKK
Anna Fäldt
  • Föräldrars erfarenheter av KOMiTID - tidig kommunikationsintervention
Filippa Andersson och Paulina Lönnroth
  • AKK i flerspråkig förskolegrupp
Pernilla Erlandsson, Monica Ryman

Karnevalens huvudföreläsare:

Bo Dahlbom, känd debattör och föreläsare om digitaliseringens betydelse för samhälle och näringsliv. Bo är IT-professor vid Göteborgs universitet och forskningschef vid Sustainable Innovation. Han kommer att fokusera på vad den nya tekniken kommer att innebära för alla som arbetar inom skola, vård och omsorg.

John Costello, logoped vid Bostons barnsjukhus i USA. Han har ägnat sig åt kommunikationsstödjande insatser till barn som ligger på sjukhus och får svårt att kommunicera. I samverkan med hjälpmedelsföretag har han arbetat fram lösningar för att få fram relevant ordförråd och att använda personlig talsyntes.

Övriga föreläsare:

Martin Molin

Amanda Nyberg
Johnny Andersson och Anna-Karin Mattiasson-Ewelind

Huvudföreläsare:

En av årets huvudtalare är fil dr och logoped Caroline Musselwhite, som är en oerhörd inspiratör när det gäller att förvandla teori till praktik. Egen aktivitet och prova på kommer att vara en röd tråd under dagarna. Karnevalen kommer som alltid att vara en blandning mellan storföreläsningar, utställningar och kultur. På konferensens kommer du att få välja mellan olika workshops med praktisk anknytning.

Karnevalens andra huvudtalare är Martin Pistorius från Sydafrika, författare till boken "När jag var osynlig". På Karnevalen berättar han sin historia om hur han blev instängd i sin kropp utan att kunna kommunicera - och hur AKK öppnade dörren till världen igen.

Övriga föreläsare:

Caroline Musselwhite

Eva Holmqvist, Sofia Wallin och Maria Olsson

Margret Buchholz, Sandra Derbring och Katja Laakso

Ingrid Mattsson-Müller

Amanda Nyberg

Ann-Marie Stenhammar

Gunilla Thunberg

Peter Hedström Durhan

Britt Claesson och Lena Lindberger

Britt Claesson och Gunnel Ivarsson

Senast uppdaterad: 2023-12-21 11:18