Om oss

Ungdomsmottagningen finns för dig till och med 24 år. Här kan du ställa frågor, bolla funderingar, berätta svåra saker, få råd, stöd och hjälp. På UM kan du träffa kuratorer, sjuksköterskor, barnmorskor och läkare. På vissa mottagningar finns även psykologer och undersköterskor.

Du kan ta kontakt genom att:

  • Använda våra e-tjänster: Via våra e-tjänster på 1177 kan du skicka meddelande, boka tid och förnya preventivmedelsrecept. 
  • Kontakta UM Online: På UM Online träffar du barnmorskor och kuratorer/psykologer digitalt, via videobesök.
  • Ringa: Du kan ringa närsomhelst. Du kommer få en tid då vi ringer upp dig. 
  • Komma på drop-in: Drop-in är ett kortare besök. Om inte allt hinns med, bokar vi ytterligare en tid.
  • Komma förbi: Kom för att boka tid, hämta kondomer eller akut-p-piller. Vi hjälper dig i mån av tid.

Hitta din mottagning här

Snabba tider på UM Online

Behöver du prata om hur du mår, skaffa preventivmedel eller ställa frågor om kropp, sex och relationer? Du kan träffa ungdomsmottagningen enkelt och tryggt online, via videobesök. Vi hjälper dig med samma frågor online som på fysiska besök. Du kan ofta hitta en snabb tid!

Tecknad sneaker

Kille? Prata med oss.

Kär. Ilska. Porr. Kondom. Lämnad. Självmord. Macho. Prickar. Ensam. Lust. Prata med oss!

Tecknad mobil med aprikos bakgrund

Må bättre - med KBT på nätet

Stressad? Deppig? Svårt att sova? På ungdomsmottagningen kan du få hjälp. Förutom att träffa personal fysiskt på en mottagning eller via videobesök, kan du få KBT-behandling på nätet. Läs mer här.

Funkar inte sex som du vill?

Har du ont vid sex? Svårt att få stånd? Ingen lust? Tidig utlösning? Prata med oss! Kom till ungdomsmottagningen och få hjälp.

Teckand blå arg figur  med ett rött hjärta i bröstet och som "ger fingret"

Mottagning Ung utsatt

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp? Utsatt någon annan? Är du osäker? Ung utsatt är en mottagning som arbetar särskilt med sexuella övergrepp. Läs mer här.

Vänskap och kärlek

"Vem får jag bli kär i? Jag mår dåligt av min relation. Hur blir jag ihop med någon? Jag känner mig ensam."

Kärlek och vänskap är viktiga delar i livet. Kompisar och partners kan få oss att må bra. Men ibland kan de också göra oss ledsna, osäkra och rädda. Många kommer till UM för att prata om sina relationer. Du kan komma själv och prata om hur du har det. Ni kan också komma tillsammans och pratar om, och få hjälp med er relation.

Våld och kränkningar

"Jag blir utsatt på nätet. Jag känner mig kontrollerad, vad har jag för rättigheter? Hur vet jag om det var ett sexuellt övergrepp? Jag har frågor om könsstympning."

Du har rätt att slippa kränkningar och annat våld. Är du utsatt? Det finns hjälp att få. Kom gärna till oss på UM.

På UM finns också en verksamhet som arbetar specifikt med unga som har frågor kring sexuella övergrepp och som har blivit utsatta för övergrepp, Ung Utsatt. Läs mer här.

Om du hellre vill ringa eller chatta anonymt, så hittar du en lista på andra verksamheter här.

Familj

"Det är mycket bråk i min familj. Jag saknar min familj. Jag kan inte bo hemma. Min familj säger att jag skadar deras heder. Jag önskar att min pappa levde. Min mamma super."

Många upplever att de får stöd, omsorg och tröst av sin familj. För andra skapar familjen och hemsituationen istället stress, oro och rädsla. Några lever långt ifrån sin familj. Kom till UM om du vill prata om hur du har det. Om du far illa hemma och behöver hjälp, kan UM stötta sig i kontakt med myndigheter. Du har rätt att känna dig trygg och bli väl omhändertagen.

Jag och självkänsla

"Hur kan jag bli nöjd med mig själv? Jag har inget jobb och det känns hopplöst. Hur ska jag berätta att jag inte är kille? Det verkar som om jag tänker och funkar annorlunda än andra. Jag känner mig helt värdelös."

På UM kan du prata om självkänsla, blyghet, identitet. Om känslor av att inte duga och att känna sig annorlunda. Ibland är det skönt att träffa andra som upplevt liknande saker och då kanske någon av UMs gruppbehandlingar passar.

Att må dåligt

"Jag är stressad och kan inte sova. Jag är så arg hela tiden. Livet är skit och jag vill inte leva längre. Är det bara jag som känner så här?"

Ibland räcker det att prata med kompisar, en partner eller viktiga vuxna. Ibland är det klokt att prata med en kurator eller psykolog. Sök hjälp direkt om du har självmordstankar – vi på UM kan hjälpa dig till rätt ställe.

Kroppen

"Hur funkar puberteten? Min förhud är trång. Ska min kropp se ut så här? Min mens är jobbig och gör ont. Min kropp stämmer inte överens med min könsidentitet."

På UM kan du ställa frågor om kroppen, hur den ser ut och fungerar. Du kan få råd och tips.

Sex och preventivmedel

"Hur ska det vara första gången? Vilka preventivmedel finns det? Det gör ont när jag har sex. Jag undrar om jag har en könssjukdom. Hur påverkar porr mig?"

På UM kan du få råd och information om hur du skyddar dig mot graviditet och könssjukdomar. Du kan testa dig, få recept på preventivmedel och hämta kondomer gratis. Om du har haft oskyddat samlag kan du som är under 20 år få akut p-piller. På UM kan du också prata om sex – hur det funkar och när det inte funkar. Läs mer här