Lantbruksdjur

Två får ligger bredvid varandra i halm

Trivs du bäst nära djur och natur?

Djur är en viktig del av lantbruket och bjuder på roliga och omväxlande arbetstillfällen. På yrkesutgången Lantbruksdjur lär du dig allt du behöver veta om kor, får, grisar och fjäderfä – allt från foder till djurhållningslagar och avel. Självklart får du också med dig grunderna i växtodling och lantbruksmaskiner för att stå dig väl i branschen. Alla våra elever är till exempel med i det dagliga arbetet på vår- och höstbruket under första och andra året på skolan.

På Naturbruksskolan Uddetorp är allt på riktigt; här finns en konventionell produktion med kor och får. Hos oss är du med på allt som görs i ladugården (mjölkning, behandla djur, kalvskötsel, brunstrundor, blanda foder, skötsel av hagar och djur på bete, flytta djur, vara med vid seminering osv.) Alla elever som läser lantbruksdjur har även ansvarsdagar där de får ansvara för och sköta skolans ladugård.

Under första året får du en egen fadderkalv som du får följa under dina tre år hos oss, från födseln till att fadderkvigan får sin första egna kalv.

Under din APL kan du välja att inrikta dig på det djurslag som intresserar dig mest.

Direkt efter utbildningen kan du arbeta som djurskötare på gårdar och försöksanläggningar. Självklart kan du även välja att läsa vidare. Inom lantbruksdjur kan du utbilda dig och arbeta som till exempel driftledare, agrotekniker, lantmästare, agronom, etolog, lantbrukare, driftledare, maskinförare, rådgivare, säljare, försökstekniker, forskare och yrkeslärare.

 

Ambassadörerna testar Lantbruksdjur

Ansökningskoder:
NBLAN-UD, Naturbruksprogrammet – inriktning lantbruk
IMVNB-UD, Introduktionsprogrammet – programinriktat val
IMYNB-UD, Introduktionsprogrammet – yrkesintroduktion

Här finner du mer information om vilken kod du ska välja