Semlor med gråärtsmassa

Semlor som står på en plåt

Vad vore februari utan semla? Hemligheten i våra semlor är en fyllning gjort på gråärtor. Vi har bytt ut mandelmassan mot en härligt len gråärtsmassa. En klassiker gjord på nytt vis. Testa du med!

Ingredienser

  • Semlebullar, färdigbakade eller hembakade
  • Grädde

Gråärtsmassa

Gör så här

  1. Mixa ihop gråärtsmassan.
  2. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite ur bullarna.
  3. Blanda gråärtsmassan med grädde och brödsmulet till en lagom konsistens.
  4. Fyll bullarna med gråärtsblandningen.
  5. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle.
  6. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Proteinrik, smakar gott och är lätt att tillaga. Gråärtan är verkligen en superböna!

Vi testodlar gråärtan och låter köken tillaga den för att hitta nya lösningar på hållbara offentliga måltider. Gråärtan är mångsidig och kan jämföras med hasselnötter med sin nötiga smak eller kikärtor till utseende och användingsområden. Den odlas dessutom i Sverige.

Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.