Testmiljö livsmedel

Två händer håller i olika sorters bönor

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.

Här testtillagas nya grödor, sprids kunskap om klimatsmarta skolmåltider och
utvecklas rutiner för hantering av råvaror från småskalig produktion. Vi erbjuder bland annat testtillagning av nya råvaror och recept där elever och personal är med som provsmakare. 

Läs mer om våra skolrestauranger

Våra tillgångar inom livsmedel

 • 4 storskaliga tillagningskök med tillhörande skolrestaurang
 • Vilthanteringsanläggning
 • Potatis- och rotfruktstvätt

Projekt inom livsmedel

 • Ett nytt recept för matsystemet - Mobilisering

  Forskningen är tydlig, branschen är enig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Nu öppnar möjligheten att vara med i en ny insats för innovation och hållbar omställning av matområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet.

 • Vy över en ett odlingsland med grödor där två arbetande händer syns
  Nya grödor för bättre självförsörjning

  I Sverige pågår en mängd olika satsningar för att vi som land ska kunna vara självförsörjande i större utsträckning än tidigare. Detta har aktualiserats inte minst i samband med den globala pandemi som försvårade import och export av en rad varor och livsmedel under stora delar av 2020 och 2021.

 • En trälåda med grönsaker hålls upp med soluppgång i bakgrunden
  Korta livsmedelskedjor REFRAME

  För att hjälpa konsumenter och producenter att hitta varandra arbetar vi med ett projekt där vi identifierar och bygger platser där de kan finna varandra.

 • Åkerbönor i en skål
  Svenska åkerbönor från jord till bord

  Fler vill byta ut köttet mot mer vegetarisk kost. Därför är det viktigt att det finns vegetariska proteinkällor som är både hälsosamma, miljövänliga och smakar bra.

 • Svenska proteingrödor på matbordet

  Det är många som väljer ett vegetariskt alternativ på tallriken och då är det viktigt att vi kan erbjuda ett svenskt, lokalproducerat vegetarisk alternativ.

 • Rätt vilt till rätt kund

  Viltkött är en klassisk svensk delikatess som i många hem kännetecknar hösten. Men vilt är ofta svårt att få tag på om man inte själv äger skogsmark eller känner någon som jagar. Av samma anledning är viltkött sällsynt i offentliga kök. Många är också osäkra på hur man hanterar viltkött. Vilka delar ska användas till vad och hur tillagas det på bästa sätt?