Mingelmat - knäcke, hummus och rostade kikärtor

Rostade gråärtor, gråärtsknäcke med gråärtshummus serverat på en bricka

Till sommarens bjudningar eller vinterns glöggmys passar den här mingelmaten som ett trevligt tilltugg att bjuda sina gäster på. Knäckebröd, hummus och rostade kikärtor — allt med vår superärta gråärt!

På Naturbruksskolan Uddetorp vill kockarna hitta ett kul sätt att introducera gråärta till eleverna. Och så föddes idéen till gråärtsknäcket. Det är inte bara ett knäckebröd utan funkar även som ett gott snack. Dessutom proteinrikt.

Gråärtan kan jämföras med kikärtor och ofta ersätta dem i recept. Det har vi testat när vi gjort hummus till exempel. Testa du med att ersätta importerade kikärtor till gråärtan som är odlad i Sverige.

Gör så här

Servera knäckebrödet som mingelmat på sommarens fester. Tillsammans med en gråärtshummus blir det garanterat en snackis på festen! De rostade kikärtorna kan varieraras med kryddsättningen. Till glöggmyset kan du krydda dem med kanel.

Detta är ett serveringstips med flera av våra recept:

Ha en härlig fest!

Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.