Ett längre arbetsliv
Vad behöver vi ta hänsyn till för att människor ska kunna och vilja arbeta högre upp i åldrarna och hur kan man som arbetsgivare göra i praktiken, för att underlätta för ett förlängt arbetsliv? Vi har samlat kunskap och rekommendationer utifrån samlad forskning, men också utifrån ISM:s egen. ISM har även medverkat i Arbetslivsresan, som Partsrådet erbjuder som stöd för detta arbete.
Senior arbetskraft
Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har gjort en systematisk kunskapssammanställning som omfattar den psykosociala arbetsmiljöns inverkan på den seniora arbetskraften. Där finns såväl hälsofrämjande som riskfaktorer, samt allmäna råd utifrån dessa.
Senior arbetskraft- Läs mer och ladda ner rapporten här
ISM:s forskning inom området
Robin Jonsson, som även var knuten till ISM under sin tid som doktorand, disputerade i december 2021 med sin avhandling "Att behålla den åldrande arbetskraften: Studier av individuell och organisatorisk kapabilitet i kontexten av ett förlängt arbetsliv."
Om vi skall kunna arbeta i fler år behöver arbetsgivarna vara delaktiga i att anpassa verksamheten efter arbetstagarnas behov och önskemål. Det behövs ett bättre samspel mellan individuella och organisatoriska faktorer för att äldre skall kunna vilja arbeta längre. Detta var en övergripande slutsats utifrån avhandlingens olika studier.
Att behålla den åldrande arbetskraften - Sammanfattning och länkar till publikationer
Arbetslivsresan
Partsrådet erbjuder via arbetslivsresan stöd i att lyfta frågor om ett längre arbetsliv. Den digitala tjänsten erbjuder forskningsbaserad kunskap, arbetsmetodik, inspirationsmaterial och samtalsunderlag som stöd i dialogen om vilka förutsättningar som finns och som kan skapas för ett längre arbetsliv för alla medarbetare utifrån ett organisationsperspektiv. Magnus Åkerström, ISM, har medverkat i att ta fram detta material, som är tillgängligt för alla.