Att behålla den åldrande arbetskraften

ISM bedriver även forskning inom området. Robin Jonsson, som var knuten till ISM under sin tid som doktorand, disputerade i december 2021 med sin avhandling "Att behålla den åldrande arbetskraften: Studier av individuell och organisatorisk kapabilitet i kontexten av ett förlängt arbetsliv."

Ett samspel mellan individ och organisation

Om vi skall kunna arbeta i fler år behöver arbetsgivarna vara delaktiga i att anpassa verksamheten efter arbetstagarnas behov och önskemål. Det behövs ett bättre samspel mellan individuella och organisatoriska faktorer för att äldre skall kunna vilja arbeta längre. Detta var en övergripande slutsats utifrån avhandlingens olika studier.

En av artiklarna visade hur individuella överenskommelser avseende arbetsuppgifter och ansvar gjorde att man arbetade längre, men att sådana överenskommelser var relativt ovanliga. I en annan studie visade resultaten hur organisatoriska hinder var en del av förklaringen till detta, dels på grund av svårigheter att behandla individuella önskemål och behov utifrån rådande policy och likabehandlingsideal, men också att linjecheferna saknade organisatoriska förutsättningar för att kunna arbeta proaktivt med att behålla äldre personal. 

Undersköterskan som exempel

Robin har särskilt fokuserat på svenska vård- och omsorgsorganisationer och tar undersköterskerollen som ett exempel på hur de individuella och organisatoriska aspekterna samspelar på gott och ont. Utifrån resultatet kategoriserades de offentliga välfärdsorganisationerna som passiva när det kommer till policys och praktiker för den äldre arbetskraften, vilket innebär begränsade möjligheter att erbjuda flexibilitet och arbetsanpassningar efter äldre medarbetares behov och önskemål. Samtidigt kan man anta att gruppen undersköterskor ofta har lägre handlingsutrymme i arbetet och mindre möjligheter till individuella överenskommelser, vilket sammantaget försvårar för äldre undersköterskor att vilja och kunna stanna längre i arbetet. 

Samma SAM för äldre

Ur ett arbetsmiljöperspektiv behöver de åtgärder som är riktade till äldre inte vara väsensskilda från det systematiskt arbetsmiljöarbetet (SAM). Exempelvis kan insatser som berör anställdas arbetsförmåga och motivation inkorporeras i existerande policys. Men det förutsätter att organisationens funktioner är koordinerade och att linjechefer, HR avdelning samt företagshälsovård har tillräckliga resurser och stöd från högre ledning att prioritera ett förlängt arbetsliv för den äldre arbetskraften

Läs mer om ISMs forskning kring äldre arbetskraft här