Frågor från mötesdeltagarna

Efter varje regionalt Ledarforum Millennium är chatten öppen en stund för frågor från deltagarna. Frågorna besvaras direkt, och publiceras även här för fler att ta del av. Visst urval och bearbetning görs för att de ska vara lätta att förstå även för den som inte följde mötet.

Frågor den 16 september 2024

Hur kommer organisationen för uppdatering och justering av de regionsgemensamma exempelvis ordinationsmallarna se ut? Det är redan nu uppdateringar som skulle behöva göras.
Svar: Modellen för hur ändringar i Millennium ska hanteras är under framtagande och ska beslutas inom kort, av styrgruppen för hälso- och sjukvårdens digitalisering. Kortfattat kan man säga att det finns olika typer av ändringar: rättningar av direkta fel såsom stavning och liknande, ändringar av till exempel ordinationer och mallar, ny funktionalitet i systemet och utveckling som till exempel behov av ny regional och/eller länsgemensam ordinationsplan.

Alla delar kommer att hanteras inom program Millennium under programtiden eftersom det är programmets ansvar att lägga till ny design och att justera utifrån erfarenheter från respektive etapp. Därefter kommer ansvaret att övergå till hälso- och sjukvårdsutvecklingsstaben och hanteras på liknande sätt som idag, med deltagande av samordningsråd och andra berörda.

Vad gäller frågan om behov av ändringar redan nu så är svaret att vi sätter upp organisation som ska snabbt kunna möta behovet att rätta fel och prioritera bland behov av ändringar. De första 3-6 månader kommer få ändringar att genomföras då fokus kommer ligga på att rätta fel och tillse att systemet fungerar som tänkt.

Har det gjorts några stresstester så att vi vet att infrastruktur fungerar när ett helt nytt arbetssätt med förenklad åtkomst införs?
Svar: Ja, som en del av programmets testarbete genomförs också last- och prestandatester för att verifiera svarstider för olika användningsfall, men också för att säkra att systemet fungerar som tänkt även under större belastning. 

Frågor den 10 juni 2024

Idag kommer vi åt SieView via Melior. Hur blir det när vi går över till Millennium?
Svar: Som Millennium-användare når du SieView via uthopp i Millennium. 

Hur kommer vi åt informationen i Obstetrix när vi går över till Millennium? 
Svar: Det blir ett uthopp från Millennium till Obstetrix. 

Titeln lokalt utbildningsansvarig nämndes. Vad är det?
Svar: Rollen ingår i alla lokala implementeringsprojekt, så kolla gärna med projektledaren eller införandeansvarig i din organisation. Här finns mer information om upplägget för utbildning i Millennium: Utbildning

Vem ansvarar för att anmäla studerande till utbildningen i Lärportalen inför sin kliniska praktik? Vem säkerställer att studerande har genomgått utbildningen i Lärportalen innan de kan göra nästa steg i utbildningstrappan? Gäller alla utbildare och lärosäte i VGR. 
Svar: Just nu pågår ett projekt för att studentperspektivet säkerställs i införandet av Millennium och att studerande får de behörigheter och den utbildning som de behöver.  Arbetet leds av HR-staben på Koncernkontoret i VGR. Uppdraget är att etablera och införa en regional administrativ process för att hantera studerandes verksamhetsförlagda utbildning och praktik, utifrån förändrade förutsättningar i och med införandet av Millenium. Svaren på frågorna ovan kommuniceras till berörda parter allteftersom detta blir klart.

Frågor den 4 mars 2024

Hur omfattande blir utbildningen för varje enskild vårdpersonal? När påbörjas utbildningen i relation till implementeringen i förvaltningen?
Svar: För varje medarbetare är utbildningstiden i genomsnitt 16 timmar. Utbildningen för slutanvändare påbörjas 8 veckor före införandet. Titta gärna på tidigare avsnitt av regionalt Ledarforum Millennium från oktober 2023, där utbildning var ett tema. Vi kommer också att återkomma till ämnet vid nästa Ledarforum i juni. Du kan också kontakta ditt lokala implementeringsprojekt för mer detaljer.

Har jag förstått rätt att Samsa och Samvy kommer att köras parallellt så länge det behövs, tills alla områden implementerats?
Svar: Ja, det stämmer. Samsa måste finnas kvar tills alla har infört Millennium.

Eftersom det ska vara realtidsdokumentation och taligenkänning. Har det varit någon diskussion om hur man ska hantera den personal som inte behärskar svenskan så bra?
Svar: Systemet för taligenkänning lär sig användarens uttal och återger det som sägs. Där det finns behov kan användaren ta hjälp av till exempel medicinsk sekreterare att skapa autotexter för de vanligaste formuleringarna. Det är också viktigt att komma ihåg att mängden fritext i Millennium är väsentligt mycket mindre än i befintliga system och att det finns fler sätt utöver taligenkänning att realtidsdokumentera.

Håller tidplanen för väster inklusive privata?
Svar: Ja, tidplanen för västra området (etapp 4) gäller. Här hittar du mer information:

Millennium för privata vårdgivare - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

När kommer en ekonomisk modell för privata vårdgivare att redovisas?
Svar: En ekonomisk modell ska vara framtagen till sommaren. VGR kommer att beskriva förutsättningar i avtal inför 2025 enligt ordinarie avtalsprocess.

Är det någon information planerad för privata vårdgivare under våren?
Svar: Ja, enligt följande:

  • 13 mars informationsmöte för privata vårdgivare i södra området. Information om förutsättningarna inför anslutningen till Millennium i etapp 2.
  • 14 mars skriftlig information till alla privata vårdgivare. Samma information som ovan.

Frågor den 11 december 2023

Kommer Doug Dickey (från Oracle) att finnas tillgänglig vid fler tillfällen längre fram, när andra områden ska starta? Eller får man som t ex område öster passa på att bjuda in honom nu?
Svar: Ni är välkomna att bjuda in honom till ledningsgrupper även i andra områden än det södra under 2024, de veckor som visades vid presentationen under mötet. Hör av er till programkontoret på mejl millennium@vgregion.se. Ambitionen är att fortsätta med dessa möten inför varje etapp.

Hej! Ledarforumen vänder sig enbart till regional vård och primärvård inte alls till kommunerna. Hur tänker ni att kommunerna ska kunna kopplas på om alla flöden/rutiner osv redan är klara utan att vara anpassade till kommunal vård/omsorg inklusive elevhälsa?
Svar: Designen för informationsutbyte mellan vårdgivare (inkl kommuner) har ingått i programarbetet sedan starten. Kommunerna har varit representerade i det arbetet och vi arbetar kontinuerligt tillsammans för att skapa länsgemensamma rutiner/processer. Det kommunala perspektivet kommer att tas upp under kommande ledarforum våren 2024, på motsvarande sätt som VGR:s förvaltningar hittills har berättat om sina lokala förberedelser.

Kommer det att genomföras arbetsflödesgranskningar inför varje driftstart, alltså även etapp 2, 3 och 4?
Svar: Ja, det ingår i arbetet med 16-månadersplanen som varje mottagande verksamhet utgår från i implementeringen av Millennium.

Frågor den 2 oktober 2023

Kommer privata vårdgivare och Närhälsan att implementera Millennium samtidigt? 
Svar: Ja som planen ligger nu.
Uppdatering december 2023: privata vårdgivare i södra området flyttas från etapp 1 till etapp 2, hösten 2025. Läs mer i nyhet här

Finns det en tidplan för när övriga områden fasas in, efter första etappen i södra området? Alltså, västra, östra, norr? 
Svar: Ja, se information på webbsida om införandet
 
Ni pratade om att Region Skåne och vi ska jobba tillsammans. Ligger de före VGR tidsmässigt? 
Svar: VGR startar införandet ungefär ett halvår före Skåne. 
 
Blir Lärportalen tillgänglig även för kommunernas personal, eller är den enbart för regionernas användare?   
Svar: Lärportalen kommer att vara tillgänglig även för kommunerna. 
 
Kommer dokumentation i Millenium att vara helt integrerat med SAMVY, alltså vårddokumentation som primära vården behöver från slutenvården för samverkan? 
Svar: Ja. 

När är det planerat att SAMVY är fullt integrerat för 49 kommuner, primärvård och sjukhus? 
Svar: Integrationen är helt genomförd vid sista införandeetappen, det vill säga kvartal 4 2026.

Kommer patienten själv att kunna läsa allt som står i SAMVY på 1177?
Svar: Patienten kan läsa på 1177 om sig själv men inte allt som finns i SAMVY. 
 
Hur kommer lokal arbetsflödesgranskning att gå till och vem driver frågan? Drivs det av program Millennium eller lokalt?  
Svar: Det drivs av program Millennium, i nära samverkan med mottagarna. 
 
Vem tar fram de nya arbetsprocesserna som införandet av Millennium medför, och hur ska dessa läras ut?  
Svar: Det är en del av det kommande arbetet med arbetsflödesgranskningar som beskrevs vid mötet (se gärna inspelningen från 2 oktober där detta beskrivs). 

Vem är utsedd att representera kommunerna i arbetsflödegranskningarna? 
SVAR: Det är verksamhetsexperter som sedan tidigare representerar kommunerna som är med. 
 
Vem arbetar med att ta fram arbetssätt som går över "införande-gränserna", alltså mellan södra området och övriga länet? 
Svar: Arbetet leds av en avdelning på staben för strategisk utveckling av hälso- och sjukvården på Koncernkontoret i VGR. 
 
Får vi som deltagit nu inbjudan till nästa ledarforum 11 december? 
Svar: Inbjudan går ut på samma sätt för spridning i linjen, så du bör nås av inbjudan på samma sätt. Vi skriver också om det i nyhetsbrevet från program Millennium och andra kanaler.  
 
Kommer ALMA att fungera till Millennium? 
Svar: Frågan är fortfarande under utredning. 
 
Kommer patienter att kunna tas emot i reception som innan även i Millenium, eller kommer det bara vara självincheckning? 
Svar: De kommer fortfarande att kunna tas emot på flera olika sätt. 
 
Finns det någon lista lik den som var vid införandet av AsynjaVisph gällande förutsättningar? Kringutrustning, datorspecifikation, etc? 
Svar: En sådan lista är under framtagande.

Kommer Millenium vara som molntjänst? 
Svar: Millennium kommer inte att vara som molntjänst.