Tobak- och nikotinvanor och hur du slutar
Dina tobak- och nikotinvanor har mycket stor betydelse för din hälsa. Daglig rökning hos vuxna innebär en kraftigt förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och för tidig död. All rökning, oavsett mängd, är förknippad med hälsorisker. Daglig snusning hos vuxna ger en något till måttlig förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och för tidig död. Att sluta med tobak och/eller nikotin är det bästa du kan göra för din hälsa!
Andelen som röker dagligen i Sverige minskar stadigt medan andelen som snusar dagligen inte förändrats något genom åren. I dag röker ungefär 7 procent av Sveriges befolkning och omkring 20 procent snusar.
Tobaksrök innehåller, förutom nikotin, cirka 8 000 olika kemiska ämnen, däribland en del giftiga tungmetaller och kolmonoxid. Snus innehåller cirka 3 000 kemiska ämnen varav 28 är cancerframkallande.
Det finns många vinster med att sluta med tobak och/eller nikotin. Bland annat att risken för cancer minskar betydligt, blodtryck och puls sjunker och risken för tandlossning minskar. Till detta tillkommer även många andra hälsofördelar, samt att den som slutar att röka också slutar utsätta barn och vuxna i sin närhet för hälsorisker genom passiv rökning.
Det är aldrig för sent att sluta använda tobak och/eller nikotin. Slutar du röka innan du fyllt 40 år har din kropp goda chanser att hinna återhämta sig nästan helt och hållet. Men även med ett avslut efter 40 års ålder kan du kamma hem många hälsovinster och bromsa utvecklingen av eventuella sjukdomar.
Bli tobak och/eller nikotinfri
Coachning i att förändra dina tobak eller nikotinvanor görs av en hälsocoach som också är diplomerad tobaksavvänjare. Två procent av de som vill sluta med tobak och/eller nikotin klarar det på egen hand och 50 procent av de som vill sluta lyckas med hjälp av samtalsstöd och en kombinationsbehandling av nikotinplåster och oralt nikotinläkemedel. Modellen för tobaksavvänjning som följs i Västra Götalandsregionen är den som har störst stöd i forskningen.
Tobaksavvänjningen hos Hälsocoach online pågår i 2–4 månader där du har 6–8 samtal med din hälsocoach. Avvänjningen görs utifrån en modell som innefattar regelbundna samtal i kombination med nikotinläkemedel, både som plåster och oralt preparat.
I början av coachningsperioden sker samtalen med en till två veckors mellanrum. Du och din hälsocoach diskuterar strategier och hur eventuella bakslag och återfall kan hanteras och förebyggas. När du upplever att du har situationen under kontroll kan tiden mellan samtalet utökas upp till fyra veckor.
Vid ditt första samtal med din hälsocoach kartlägger ni tillsammans dina tobak och/eller nikotinvanor och kommer fram till ett datum, en till två veckor fram i tiden, då du planerar in ditt tobak och/eller nikotinstopp.