Inspireras och utvecklas tillsammans med andra i våra nätverk och på våra fortbildningar. Här listar vi några av de som riktar sig särskilt mot dig som arbetar med och för barn och unga.
Mötesplats barnkultur
Mötesplats barnkultur är en möjlighet för alla som arbetar med eller är intresserade av barnkultur att mötas och låta sig inspireras. Vi arrangerar återkommande träffar med spännande gäster och alltid med anknytning till aktuella ämnen, fenomen och utmaningar.
En del av våra träffar har skett digitalt och spelats in. Ni kan ta del av dem i efterhand här:
Varje år levandegörs scenkonst-nyheterna i Kulturkatalogen Väst under Scenkonstdagar barn och unga. Föreställningar inom teater, musik, dans och cirkus visar upp sig för arrangörer som vill boka högkvalitativ kultur för barn och unga.
Kulturskolepedagogdagen är en fortbildningsdag för kulturskolepedagoger i hela landet. Här får du möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för att främja en likvärdig kulturskola med hög kvalitet.
Några av våra nätverk handlar specifikt om kultur och arrangemang för barn och unga, medan andra är bredare och kanske i första hand knyter an till en konstform eller en särskild roll.
Kulturförvaltningen samordnar ett nätverk som består av arkitektur- och designpedagoger. Det är arkitekter och designers med kompetens att ha en dialog om den byggda miljön och involvera barn och unga i designprocessen.
Nätverket träffas vid ett antal tillfällen varje år. Vid dessa träffar får deltagarna möjlighet att dela sina erfarenheter från genomförda projekt, öka sina kunskaper om olika metoder och diskutera aktuella frågor inom fältet.
Just nu är nätverket under omgörning. Om du har du frågor eller vill komma i kontakt med arkitektur- och designpedagogerna, kontakta Mania Teimouri.
KAKA – Konstpedagogiska akademin är ett nätverk för dig som arbetar med konstpedagogik i Västra Götaland. Nätverket vänder sig till konstpedagoger eller intendenter på konsthallar eller konstmuseer, fria utövare/konstnärer med praktik inom konstpedagogik, kulturskolepedagoger inom bild- och form, och personer som på annat sätt är verksamma inom fältet. Här kan du möta kollegor, dela erfarenheter, och ta del av forskning och praktik.
Förvaltningen för kulturutveckling har en representant med i den regionala referensgrupp för konstpedagogik som tar fram innehåll för nätverkets träffar. Gruppen består av:
Linn Gall, konsulent, Förvaltningen för Kulturutveckling
Lina Ikse, fotograf och konstpedagog, fri utövare Göteborg
Mette Muhli, Intendent förmedling, Konstmuseet i Skövde
Jonte Nynäs, pedagogisk ledare Nordiska Akvarellmuseet
Sofia Åhrman, konstkonsulent Göteborgs Konsthall
För mer information om nätverket, kontakta Linn Gall.
Arbetar du som danspedagog eller danslärare i någon av Västra Götalands kommuner? Då är det här nätverket till för dig! Nätverket har en grupp på Facebook där vi medlemmar delar kunskap och erfarenhetsutbyter, tipsar varandra om forskning, fortbildningstillfällen, vikariat, tjänster, projekt, arbetsmiljöfrågor, föreställningar etcetera. Förutom den digitala plattformen anordnar vi en till två fysiska dansträffar per år.
Kulturförvaltningen driver nätverket genom Danspoolen. Syftet med nätverket är att det ska vara stärkande och kunna synliggöra oss danslärare och danspedagoger i Västra Götaland.
Nätverket vänder sig till yrkesverksamma teater- och dramapedagoger som jobbar med barn och unga, i Västra Götalandsregionen. Här diskuterar vi gemensamma utvecklingsfrågor, samarbeten och fortbildningsbehov inom teater- och dramapedagogik.
Jobbar du som filmpedagog på en kulturskola i någon av Västra Götalands kommuner? Saknar du kollegor att bolla dina specifika frågor med kring upplägg av filmlektioner, tips om övningar och material, men också inspiration, tips och kompetensutveckling?
Då har vi precis startat upp nätverket för dig! Vi samlas ett par gånger per termin, dels för kollegialt utbyte men också för fortbildning och planering av gemensamma aktiviteter. Låter det intressant? kontakta oss!
Är du artist, pedagog, arrangör eller annan aktör med intresse för cirkus? Genom kontaktnätet för cirkus kan du få riktade utskick om utlysningar, satsningar, kurser och turnéer samt möjlighet att bredda ditt eget kontaktnät och hitta nya ytor för samarbeten.
För att gå med i kontaktnätet, kontakta cirkuskonsulent Karin Skierus.
Nätverket vänder sig till yrkesverksamma teater- och dramapedagoger i Västra Götalandsregionen som jobbar med barn och unga. Här diskuterar vi gemensamma utvecklingsfrågor, samarbeten och fortbildningsbehov inom teater- och dramapedagogik.
Nätverket träffas fyra gånger per år, två gånger på våren och två gånger på hösten. Under våren 2022 är sammankomsterna digitala och sker via Teams. Sammankallande är Linnéa Christensen, teaterkonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.
Kontakta Lotta Eldh om du vill gå med i nätverket.
Nätverket för kommunala samordnare för barn och unga
Alla Västra Götalandsregionens 49 kommuner har en kommunal kontaktperson som kallas för kommunal samordnare. Det är den kommunala samordnaren som tillsammans med kommunens kulturombud/barn- och ungdomskulturgrupp ska fördela de regionala medlen och samordna kulturaktiviteter så att det kommer alla barn och unga i kommunen till del.
Två gånger om året träffas de kommunala samordnarna i regionen. Det är barn- och ungakonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling som är sammankallande. Nätverksträffarna är till för kompetensutveckling; att utbyta erfarenheter, att få och ge inspiration. Innehållet i träffarna formas efter behov och önskemål från samordnarna och Regionteater Väst via en arbetsgrupp, där deltagandet roterar.