Egenremiss vid frågeställning utifrån utmanande beteende hos person med intellektuell funktionsnedsättning med eller utan autism.
Vad menas med utmanande beteende?
Det förekommer olika begrepp för ett beteende som är av en sådan svårighetsgrad, intensitet, frekvens eller varaktighet att det riskerar att påverka nivån av livskvalitet eller den fysiska säkerheten för personen själv eller personer i dess närhet. Exempel på begrepp som används är utmanande beteende, problemskapande beteende, utagerande eller utåtagerande beteende.
Genesen är ofta multifaktoriell och kan orsakas av olika faktorer däribland somatiska, psykiatriska och/eller miljömässiga (omgivningsfaktorer). Möjlig somatisk orsak alltid ska uteslutas först.
Habiliteringens insatser
De insatser som Habiliteringen kan erbjuda och bidra med är; tvärprofessionell kartläggning av det utmanande beteendet utifrån funktionsförmåga i vardagen samt djupare genomgång av omgivningsfaktorer (kommunikation, kravanpassning, bemötande, stöd och rutiner). Samverkan med psykiatri och primärvård.
Egenremiss eller remiss för att få habiliterande insatser
Vid behov av insatser från Habiliteringen utifrån utmanande beteende rekommenderas remiss från vårdcentralsläkare. Vi ber dig att vända dig till din vårdcentral för att få hjälp med en allmänmedicinsk genomgång och därefter vid behov skriva egenremiss eller att läkaren skriver en remiss till Habiliteringen.
En allmänmedicinsk genomgång är ett viktigt underlag för att kunna gå vidare med eventuell utredning och planering av insatser.