Autism är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Hur livet påverkas av autism kan variera mycket från person till person.
Vid första besöket pratar vi om vad du behöver och vad du vill klara av. Vi gör en plan tillsammans utifrån det du vill förändra eller veta mer om. Gruppinsatser och digitala stöd- och behandlingsprogram är grunden för habiliteringen, som sedan byggs på med individuell behandling och stöd vid behov.En del insatser görs på mottagningen, andra digitalt eller i din vardagsmiljö.
Vi kan ge kunskap om diagnosen och hur vardagen kan fungera bättre. Du kan få stöd och strategier för att utveckla din förmåga att kommunicera och hantera sociala situationer.
Stöd och vård för barn och ungdomar med autism
Barn upp till 6 år som har autism kan få stöd och behandling inom habilitering, efter att diagnosen utretts på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP
Barn och ungdomar som är mellan 6 och 18 år, och har autism i kombination med ytterligare en funktionsnedsättning; som till exempel intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning eller förvärvad hjärnskada, utreds och får insatser på habiliteringen.
Barn och ungdomar som är mellan 6 och 18 år och har autism men inga andra funktionsnedsättningar utreds och får insatser på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP
Vilken vårdgivare som har ansvar för vad anges i en så kallad regional medicinsk riktlinje.
Påminnelseverktyg, planeringshjälpmedel och tidshjälpmedel kan underlätta vardagen
Föräldrar till barn som har svårt att kommunicera kan få en utbildning i AKK, Alternativ och Kompletterande Kommunikation, för att stimulera barnets förmåga att kommunicera.