Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

OSA-Verktyg

Här finner du några av de nya verktyg som tagits fram med anledning av den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö. Självklart kan även andra etablerade instrument vara användbara.

OSA-kollen

OSA delas in i tre områden – arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling. Här finns korta filmer med scener och exempel att samtala om t.ex. på APT.

OSA-kollen.suntarbetsliv.se

OSA-kompassen

Verktyget vänder sig till dig som är chef eller skyddsombud och vill sätta dig in i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA). Materialet innehåller checklistor, enkäter och andra former av arbetsmaterial, ger goda exempel och tipsar om forskningsartiklar. Bland checklistorna finns fyra kartläggningsområden:

  • Systematiskt arbetsmiljöarbete, kunskaper och mål (inom OSA)
  • Arbetsbelastning
  • Arbetstid
  • Kränkande särbehandling

OSA-kompassen,suntarbetsliv.se

Utmaningen – en film om den sjuka jobbstressen

Arbetsmiljöverket har gjort en film med medarbetare som drabbats och forskare som ger fakta varvat i ett samtal för att ge stöd till arbetet med den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö. Från ISM medverkar Kristina Glise. Filmen finns i en längre och kortare version.

Utmaningen, filmer på arbetsmiljöverket.se

Senast uppdaterad: 2021-11-10 15:21