Ulrika Engstrand brinner för att få sjukvårdens medarbetare att växa

Publicerad:

Ulrika Engstrand är en av Innovationsplattformens allra första medarbetare. Tillsammans med Maria Segertoft tog hon steget från kliniskt arbete till att stödja hälso- och sjukvårdens innovationskraft i VGR. Idag är hon bland annat projektledare för Innovationsfonden som snart öppnar sin första utlysning inför 2025.

När började du på Innovationsplattformen?

– Jag började på Innovationsslussen, som var Innovationsplattformens föregångare 2013. Innan dess arbetade jag som undersköterska på en av urologens vårdavdelningar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.


– I ett samarbete mellan urologen och Innovationsslussen ville man testa en prototyp för en ny och innovativ variant av urinpåsehängare, och Mats Fridh som då var projektledare för Innovationsslussen, använde mig och Maria Segertoft som referenspersoner.

Vad tyckte ni om prototypen?

– Den var inte bra alls faktiskt. Så därför fick Mats mycket feedback från oss. Det blev många möten med Mats och han fick mycket att ta tillbaka till sin verksamhet Där väcktes också vårt intresse för innovation, och efterhand klev vi över till Innovationsslussen. Till att börja med 20% av arbetstiden, samtidigt som vi båda var kvar på våra ordinarie tjänster på Sahlgrenska. Under kommande år växlade jag succesivt över till att arbeta alltmer med innovationsstödjande arbete och allt mindre kliniskt. Och från och med 2020 har jag arbetat på Innovationsplattformen på heltid, precis som Maria har gjort.

Hur har din roll förändrats genom åren?

– Inledningsvis handlade arbetet mycket om att jag träffade så kallade idégivare. Det var medarbetare i hälso- och sjukvården som hade bra idéer och tankar som de delade med sig av. Jag skulle sedan transportera dem vidare till Innovationsslussen så att de efter hand skulle kunna förverkligas. Min titel på den tiden var idétransportör. Idag använder vi oss av andra benämningar än idégivare, sluss och transportör och arbetssätten har också utvecklats.

– Det var så roligt att träffa alla de här drivna personerna och jag reste runt jättemycket i regionen. Vi stod på sjukhusen och representerade Innovationsslussen och jag upptäckte hur mycket kreativa och värdefulla tankar det finns i vården. Det var helt fantastiskt att få ta del av det.

– Från start har min roll varit coachande. Och det är något som jag trivs väldigt bra med, och som jag tycker ger mycket tillbaka. Det är en helt unik och speciell känsla att möta personer och att få dem att lita på sina idéer. Att bli lyssnad på kan göra att något händer och att den medarbetare som har en idé kan få modet att våga börja arbeta med det som hon eller han vill förbättra. Det är häftigt!

– Någon gång runt 2015 började Lina Strand Backman som Innovationschef och Innovationsplattformen bildades i samband med det.

– I tre års tid arbetade jag 50% kliniskt och 50% på Innovationsplattformen. Det var en rolig tid, men också mycket intensivt. Så, 2020 valde jag att lägga det kliniska arbetet åt sidan för att helt gå in i rollen som innovationscoach. Jag har haft flera olika roller under åren. Numera är jag förutom innovationscoach även projektledare för Innovationsfonden, och så ingår jag i den arbetsgrupp som arbetar med att utveckla Innovationsprocessen.

– Jag tror att det är värdefullt att jag har en vårdbakgrund. Det gör det enklare att verkligen förstå verkligheten hos dem vi är till för, i alla fall två viktiga målgrupper – vårdmedarbetare och patienter. Jag kan förhålla mig till vårdmedarbetarna genom att jag kan deras vardag.

Innovationsfonden öppnar sin utlysning snart. Vad har du att säga om det?


– Jag säger: sök! Den 1 juli öppnar Innovationsfonden sin första utlysning inför 2025. Jag vet att det finns många som arbetar med regionfinansierad hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen som ser utmaningar och behov som de vill bidra till att lösa. Och det finns hjälp att få inför och under innovationsprojektet. Hör av er så kan en av våra innovationscoacher hjälpa till att bolla tankar och funderingar.
Vad är det bästa med att arbeta på Innovationsplattformen?

– Det är flera saker, men en är helt klart att det är roligt att få möjlighet att arbeta med så olika typer av uppgifter och att få vara med i så vitt skilda sammanhang. Jag känner att jag hela tiden får nya insikter och att jag utvecklas och lär mig nytt, det är jättekul.

– Sedan brinner jag lite extra för coachning, att få se människor växa genom att hör någon säga ”jag tror på dig” och ”vi hjälps åt”. Det här hänger säkert ihop med att jag alltid trivdes med att handleda studenter på sjukhuset. Det är stor skillnad på att lära ut och att vägleda andra till hur de själva ska göra. Vi behöver ta hand om de tankar och idéer som växer i verksamheterna, hitta guldkornen.
Själva begreppet innovation handlar om att hitta nya lösningar som svarar mot någon form av behov eller efterfrågan. Därför är det naturligt att innovation i hälso- och sjukvården till stor del behöver börja inifrån, från vårdmedarbetarnas verklighet.

– Jag har heller aldrig tidigare arbetat på ett ställe där man verkligen använder sig av alla medarbetares kompetens, och detta utan några tankar på hierarki. Vi har en platt organisation där det är högt i tak, på riktigt. Det tror jag är ganska så unikt, och ett vinnande koncept. För att få människor att växa och organisationer att utvecklas är det viktigt att kunna skapa team där allas åsikter och tankar kan mötas. Innovation och utveckling sker inte isolerat. Det händer saker när människor samspelar.

– Och inte minst är vi på en väldigt spännande arena. Tänk att kunna påverka framtiden!
Hur ser ditt förhållande till Innovation ut?

– Jag är ju faktiskt innovatör! Under Innovationsfondens första år sökte jag och Maria Segertoft medel för att utveckla vår idé, en egentillverkad urinpåsehängare, ULMA. ULMA används på Urologen/Sahlgrenska idag. Själva arbetet från idé till produktutveckling var oerhört lärorikt och när jag coachar innovationsprojekt idag så är det en tillgång att jag har drivit ett eget innovationsprojekt. Även om det gick annorlunda till på den tiden, när varken Innovationsprocessen eller andra stöd och ramar var uppbyggda, så har jag nyttiga insikter och jag kan möta de projekt som jag coachar i gemensamma erfarenheter. Jag vet hur snårigt och tålamodsprövande det bitvis kan vara, men också hur roligt och utvecklande det är att driva innovation.
Vad behövs för att man ska lyckas driva innovation?

– Som jag nämnde tidigare så kostar det på att driva innovation, även om det är roligt, spännande och utvecklande. Därför behövs kunskap, tilltro, mod och envetenhet.

– Att man behöver ett starkt stöd från ledningen från start är viktigt. Ledningen måste vara välinsatta och förstå behovet, inte bara lösningen. Detta är viktiga förutsättningar för att lyckas. En annan viktig del är att projekten behöver ta hjälp av de stödfunktioner som finns i regionen i en tidig fas.

Läs mer


Läs mer om Innovationsfonden här 
Läs Maria Segertofts berättelse här  (Inlägg på Linkedin)
Läs fler berättelser från medarbetare på Innovationsplattformen här