Djurvårdare med bredd

Ödla ligger i en vilande hand

Trivs du bäst nära djur? Yrkesutgången Djurvårdare med bredd är till för dig som vill ha en bred utbildning om allt som rör sällskapsdjur.

Du lär dig hantering och skötsel av djur med fördjupad kunskap inom djurens beteende, hälsa, utfodring och avel. Under utbildningen får du även kunskap om rådgivning med djurskydd i fokus.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. I klassrummet får du bland annat lära dig allt från könsskillnader mellan djuren, hur man gör när man sätter ihop hane och hona för avel till olika sorters bon, dräktighetstider, hur man tar hand om djurungar och avvänjning. Alla de teoretiska momenten får du öva dig på praktiskt i vårt djurhus. Vi inreder bland annat en avelsbur, väljer ut ett föräldrapar, följer uppvaktning, dräktighet, ungarnas uppväxt och skötsel med mera.

Du har möjlighet att under utbildningen få intyget ”Tillstånd att bedriva handel med djur avsedda för sällskap och hobby”, vilket är ett stort plus om du vill jobba i en zoobutik efter skolan.

Under utbildningens sista år får du lära dig olika perspektiv på djurskydd och djurvälfärd. Hur vet vi om djuret mår bra och trivs?  Vem gör vad i samhället? Vilka djurskyddsföreningar och djurhem finns det, vilka genomför kontroller, hur ser lagstiftningen ut inom djurskydd med mera.

Vi samarbetar med djurhemmet i Töreboda, där vi under vissa lektioner är med och sköter katterna som bor där. Du får praktisk erfarenhet av arbete med djur i butik genom studiebesök, apl (arbetsplatsförlagt lärande) och arbete i djurhuset på skolan.

Efter studenten kan du börja arbeta direkt på exempelvis djurhem, minizoo, zoobutik, hos djurgrossist eller med kursverksamhet inom sällskapsdjur. Men du kan också välja att läsa vidare inom exempelvis etologi och djurskydd på högskola eller yrkeshögskola.

Ambassadörerna testar Djurvård

Ansökningskoder:
NBDJR-SÖ, Naturbruksprogrammet – inriktning djurvård
IMVNB-SÖ, Introduktionsprogrammet – programinriktat val
IMYNB-SÖ, Introduktionsprogrammet – yrkesintroduktion

Här finner du mer information om vilken kod du ska välja