Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Klövvårdare

Tycker du om kor?
Vill du påverka djurens välbefinnande?
Vill du starta ditt eget företag?
Då har vi utbildningen för dig!

På BYS i Skara finns landets första och enda längre klövvårdarutbildning. Tillsammans med näringen, Svenska Klövvåradarföreningen och andra intressenter har vi tagit fram en ettårig utbildning där du får lära dig om kons anatomi och fysiologi, djurstallar, utfordring, ergonomi, kommunikation, entreprenörskap där fokus ligger på att starta ditt egna företag samt förstås - klövvård!

Föreläsningarna ges av våra lärare, forskare på SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet samt av företagare och representanter från näringslivet i branschen. Du får alltså ta del av de senaste rönen inom forskningen och beprövad erfarenhet.

Det blir allt viktigare att sköta om kornas klövar, både mjölk- och köttdjursbesättningarna blir allt större. Fler och fler djur finns i lösdrift och i robotstall för mjölkkor ställer det ökat krav på att djuren kan röra sig obehindrat. Därför krävs det tätare och även andra klövvårdande insatser än tidigare. Förutom att klövvård är en viktig faktor för god djuromsorg poängterar branschen att god klövvård är en förutsättning för god lönsamhet i mjölkproduktionen.

Behovet av klövvårdare är stort, speciellt i vissa delar av landet. Med stor säkerhet kommer behovet av välutbildade klövvårdare att öka ännu mer.
Du kommer att bli efterfrågad! 

Utbildningens upplägg

Utbildningen finns på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara och är en yrkeshögskoleutbildning på heltid och semidistans under 2 terminer. Under din studietid varvas teori med praktik. Ca 10 veckor är förlagda på skolan i Skara, ca 10 veckor läses på distans och ca 20 veckor är du hos en certifierad klövvårdare och gör din LIA (lärande i arbete). Utbildningen berättigar till studiemedel via CSN. 

Lärande i arbete - LIA

Din LIA kan du göra var som helst i landet. Och du kan med fördel dela upp dina 20 veckor på flera olika praktikplatser. 

Yrkeshögskoleexamen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen till klövvårdare. För att få examensbevis krävs minst betyget godkänd i samtliga de kurser som ingår i din valda utbildningsinriktning.

Förkunskap

Behörighet till yrkeshögskolan (Läs mer i Alvis)

Krav på särskilda förkunskaper

Minst 1 års dokumenterad erfarenhet från arbete i nöt- och /eller mjölkbesättning alternativt klövdjur i djurpark med minst en sysselsättningsgrad på halvtid.

Reell kompetens

Om du inte uppfyller villkoren ovan kan din bakgrund ändå bedömas vara lämplig för att bli antagen via reell kompetens. (Läs mer i Alvis)

Studieform

Helfart-semidistans med träffar på Uddetorpsskolan i Skara.

CSN

Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN), www.csn.se

Kurser

  • Djurstallar
  • Examination
  • Foder och utfodring
  • Anatomi och fysiologi
  • LIA 1
  • LIA 2
  • Ekonomi och Entreprenörskap
  • Klövvård
  • LIA 3
  • Ergonomi och arbetsmiljö
  • Kommunikation

Studieperiod

2023-08-28 – 2024-05-31

Ansökningsperiod

2023-02-15 – 2023-04-17

Lilian Graje

Lärare

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-02-15 11:25