Klövvårdare

Studieperiod

26 augusti 2024 – 30 maj 2025

Studietakt och studieform

Helfart, semidistans med 10 veckor förlagda på Naturbruksskolan Uddetorp

Tycker du om kor och vill påverka djurens välbefinnande? Vill du starta ditt eget företag? Då har vi utbildningen för dig!

Om utbildningen

På BYS i Skara finns landets första och enda längre klövvårdarutbildning. Tillsammans med näringen, Svenska Klövvårdarföreningen och andra intressenter har vi tagit fram en ettårig utbildning där du får lära dig om kons anatomi och fysiologi, klövvård, djurstallar, utfordring, ergonomi, kommunikation och entreprenörskap där fokus ligger på att starta ditt egna företag.

Föreläsningarna ges av våra lärare, forskare på SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet samt av företagare och representanter från näringslivet i branschen. Du får alltså ta del av de senaste rönen inom forskningen och beprövad erfarenhet.

Det blir allt viktigare att sköta om kornas klövar, både mjölk- och köttdjursbesättningarna blir allt större. Fler och fler djur finns i lösdrift och i robotstall för mjölkkor ställer det ökat krav på att djuren kan röra sig obehindrat. Därför krävs det tätare och även andra klövvårdande insatser än tidigare. Förutom att klövvård är en viktig faktor för god djuromsorg poängterar branschen att god klövvård är en förutsättning för god lönsamhet i mjölkproduktionen.

Ca 10 veckor är förlagda på skolan i Skara, ca 10 veckor läses på distans och ca 20 veckor är du hos en certifierad klövvårdare och gör din LIA (lärande i arbete). 

Vad kan jag jobba som?

Behovet av klövvårdare är stort, speciellt i vissa delar av landet. Med stor säkerhet kommer behovet av välutbildade klövvårdare att öka ännu mer.
Du kommer att bli efterfrågad! 

 

Utbildningsinnehåll

Kurser

 • Det hållbara djuret
 • Smittskydd
 • Foder och utfodring
 • LIA 1 – smittskydd, djurhantering och datarapportering
 • LIA 2 – bedöma klövvårdstatus, skador och sjukdomar
 • Företagande och affärsplan
 • Klövvård
 • LIA 3 – yrkesmässigt sätt utföra klövvårdande insatser på nötkreatur
 • Ergonomi, teknik och underhåll
 • Hållbara kundrelationer och bemötande
 • Examination

LIA – lärande i arbete

Din LIA kan du göra var som helst i landet. Och du kan med fördel dela upp dina 20 veckor på flera olika praktikplatser. 


Behörighet

Grundläggande behörighet

Den grundläggande behörigheten innebär att du uppfyller något av följande:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper

Minst ett års dokumenterad erfarenhet på heltid från arbete i nötbesättningar med inriktning mot mjölk- eller köttproduktion alternativt arbete som utbildad hovslagare. Har du haft en lägre sysselsättningsgrad än heltid behöver detta kompenseras med en längre arbetsperiod så att den totala erfarenheten blir ett års dokumenterad erfarenhet på heltid.

Reell kompetens

Om du saknar en viss del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.


Att studera hos oss

Här hittar du information om ansökan och antagning och allt annat praktiskt som rör dina studier.

Amanda Landenmark

Utbildningsledare

Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel

Telefonnummer