Hovslagare
Vill du arbeta professionellt som yrkesverksam hovslagare, kunna ansöka till Jordbruksverket om en godkänd behörighet och även avlägga branschens gesällprov, då har vi utbildningen för dig!
BYS hovslagarskola i Skara har anor från 1700-talet, Sveriges äldsta hovslagarskola. Först i Sverige att bli certifierad av EFFA, den Europeiska hovslagarfederationen (European Federation of Farriers Association).
Hovslagarskolan i Skara bedriver sin utbildning dels i smedjan på Axevalla Travbana samt i den gamla hovslagarskolans lokaler på Veterinärkliniken i Skara. De praktiska och teoretiska skolförlagda delarna utgör hälften av tiden (60 veckor). Utbildningen omfattar alla förekommande moment som hovslagaren arbetar med. Vi lägger oss vinn om att den studerande får rätt hjälp med att ergonomiskt anpassa t ex verktyg samt får pröva på olika metoder för verkning, olika fabrikat av skor samt metoder för skoning, hovsjukvård/sjukbeslag mm. Skolan har också en kundkrets bestående av olika typer av hästar knuten till sig.
De teoretiska föreläsningarna sker i samverkan med erfarna veterinärer.
De skolförlagda delarna varvas med LIA (Lärande i arbete) som utförs hos yrkesverksam hovslagare med lämplig behörighet, kunskap och kompetens. Halva utbildningen utgörs av LIA (60 veckor). De 120 veckorna genomförs sammanhängande förutom tre veckors uppehåll på somrarna mellan årskurs ett, två och tre.
Här utbildar du dig i "hjärtat" för svenskt hovslageri, i en miljö som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär. Utbildningen är utvecklad i nära samarbete med branschen, internationellt konkurrenskraftig forskning, vetenskap och beprövad erfarenhet.
Förkunskap
Särskilda förkunskaper
- 3 månaders yrkeserfarenhet av praktisk hästhantering heltid alternativt 6 månader halvtid. Alternativt minst fem års erfarenhet av egen häst på hobbynivå
Reell kompetens
Om du inte uppfyller villkoren ovan kan din bakgrund ändå bedömas vara lämplig för att bli antagen via reell kompetens. (Läs mer i Alvis)
Antagningsprov
Här testar vi dina kunskaper och färdigheter avseende:
- Hästhantering – din praktiska förmåga att på ett säkert och vedertaget sätt kunna ”läsa” och hantera hästen
- Verktygshantering – din förmåga att kunna hantera verktyg i kombination med att ta emot en instruktion
- FYS test – din fysiska förmåga att kunna yrkesarbeta som hovslagare
Antagningsprovet kommer att ske under vecka 19.
Studieform
Helfart - skolförlagd
CSN
Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN), www.csn.se
Kurser
- Arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet
- Examensarbete och examen
- Föl- och unghästhantering
- Fördjupad hästkunskap
- Företagande och affärsplan
- Hovsjukdomar och hovreparationer
- Hovvård 1
- Hovvård 2
- Hovvård 3
- Hovvård 4
- Smittskydd och lagstiftning
- LIA – Lärande i arbete
Studieperiod
Nästa utbildningstillfälle startar 2023-08-28
Ansökningsperiod
2023-02-15 – 2023-04-17