Cancerrehabilitering
När en person drabbas av cancer står ofta den medicinska behandlingen i fokus, men det är minst lika viktigt att få stöd och hjälp för att bättre tolerera behandling och kunna ha ett så bra liv som möjligt från diagnos samt under och efter behandling. Här finns information samlad som förhoppningsvis kan vara till nytta.
Cancerrehabilitering syftar till att förebygga och minska de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av cancersjukdom och dess behandling. Målet är att alla personer som drabbas av cancer ska få möjlighet till rehabilitering utifrån sin unika situation, sina behov och egna resurser, vilka kan skifta under och efter sjukdomstiden. Cancerrehabilitering är aktuell från misstanke om cancer och framåt. Insatserna ska ge patient och närstående stöd och förutsättningar att leva ett så bra liv som möjligt.
Regionala Cancercentrum (RCC) i samverkan har publicerat en digital rapport som "Arbetet mot cancer i Sverige - en tillbakablick och bild av vägen framåt". Om du vill komma direkt till avsnittet om Rehabilitering klickar du på denna länk.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga den regionala cancerrehabiliteringen. De ska dessutom informera och stödja implementering av åtgärdskoder och presentera förslag på förbättringsåtgärder. Länk till rapporten i sin helhet.
Vill du veta mer?
Den 15 maj 2024 sändes ett webbinarie om Cancerrehabilitering ur patientens perspektiv. Du kan ta del av webbinariet i efterhand här.
Korta filmer om cancerrehabilitering från 1177 och ytterligare om Fysisk aktivitet vid cancer och Mat vid cancer.
Du kan läsa mer om cancerrehabilitering i Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering och på 1177.
Läs om den regionala tillämpningen till nationellt vårdprogram i Regional medicinsk riktlinje.