Frågor och svar

Frågor och svar om AMS

Vad är Arbetsmiljösatsningen?

Arbetsmiljösatsningen är en satsning där VGR:s förvaltningar och bolag kan ansöka om resurser för olika aktiviteter för att utveckla sitt arbetsmiljöarbete och skapa en hållbar arbetsmiljö för medarbetarna.

Vid beviljande av ansökan tilldelas ingen ekonomisk summa till sökanden, utan en resurs i form av en insats.

Arbetsmiljösatsningen finansieras av den budgetförstärkning som enligt politiskt beslut i regionfullmäktige tillsatts under året för att förbättra arbetsmiljön och sänka sjuktalen i regionen.


Vem kan söka?

Alla VGR:s förvaltningar och bolag är välkomna att skicka in en intresseanmälan. Intresseanmälan kan gälla en hel förvaltning eller för ett område, men också för enskilda verksamheter, kliniker eller enheter.

Viktigt är att oavsett på vilken nivå intresseanmälan görs, ska den vara väl förankrad hos er ledning och HR-chef för deras aktiva stöd i arbetet. Det är också ofta viktigt att engagera medarbetarna och skyddsombud vid framtagandet av intresseanmälan. Det är ni som verksamhet som äger ert utvecklingsarbete och ni ska vara beredda på att tillsätta egna personella resurser och engagera HR-funktionen i arbetet.


Hur går det till?

Inför anmälningsperioden undersöker verksamheterna om det finns ett behov för ytterligare insatser i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Ett sådant behov kan till exempel komma från resultat från medarbetarenkäten, slutsatser från medarbetarsamtal, behov som lyfts på APT, rapporterade tillbud/olyckor i verksamheten m.m.

Ansvariga hos sökande verksamhet skickar in ansökan via intresseanmälan som är öppen för ansökningar 18 november 2024 – 28 februari 2025. Fyll i samtliga delar av intresseanmälan för att öka möjligheten för oss att kunna göra en bedömning utifrån ett helhetsperspektiv.

Beredning av ansökan sker i beredningsgrupp som i förekommande fall kan komma att begära kompletterande information eller ett samtal kring ansökan för att kunna ta beslut.

Förslag till beslut skickas till Koncernstab HR, Koncernkontoret för beslut. Ni får återkoppling via e-post.

Efter beviljad insats, initieras processen att, tillsammans med er, planera innehåll och genomförande av insatsen.

Efter genomförd insats ansvarar ni som verksamhet för att driva arbetet vidare och att i det systematiska arbetsmiljöarbetet utvärdera om insatsen nått sitt mål, exempelvis i samband med den årliga uppföljningen av arbetsmiljöarbetet.


Vad kan Arbetsmiljösatsningen stötta er med?

Arbetsmiljösatsningen hjälper er att utforma och genomföra åtgärder som anpassats både utifrån er unika utmaning och er verksamhet. Det primära syftet med satsningen handlar främst om att stärka ett strategiskt, förebyggande och hälsofrämjande arbetsmiljöarbete som primärt rustar organisationen, snarare än individerna.

För att lyckas med detta behöver arbetet ofta genomföras som en process för att nå långsiktigt hållbara resultat.

Exempel på tidigare beviljat stöd inom Arbetsmiljösatsningen:

  • Processbaserat arbetssätt för att införa ett mer teambaserat arbetssätt
  • Processbaserat arbetssätt till chef för att sätta strukturer avseende organisering av arbetet på enheten samt säkerställa tillräckliga förutsättningar för cheferna
  • Stöd för att utveckla strukturerna för det fysiska arbetsmiljöarbetet
  • Processbaserat arbetssätt för att sätta strukturer i samband med omorganisation
  • Kartläggning av nuläget inom verksamheten med syfte att upprätta en handlingsplan
  • Processbaserat arbetssätt för att sätta strukturer kring samverkan, kommunikation och delaktighet i arbetsgruppen
  • Processbaserat arbetssätt till chefen att sätta strukturerna i ledningsgruppen

Exempel på insatser som inte beviljats inom Arbetsmiljösatsningen, men som kan beställas från företagshälsovårdens ordinarie utbud:

  • Aktiviteter inom det systematiska arbetsmiljöarbetet så som ergonomiutbildning, ergonomirond etc.
  • Hälsokartläggningar, hälsoprofiler och inspirationsföreläsningar
  • Utbildning i hälsofrämjande ledarskap
  • Grupphandledning
  • Arbetsmiljösatsningen bekostar inte lönekostnader eller lokalkostnader i samband med externat.

Vad innebär processbaserat arbetssätt i Arbetsmiljösatsningen?

Vad innebär processbaserat arbetssätt i praktiken?

I ett processbaserat arbetssätt är det den ordinarie chefen/ledningen som ansvarar för att leda förändringsarbetet och aktivt medverka i det praktiska arbetet med att utforma, genomföra och utvärdera insatsen med hjälp av en eller flera konsulter från Hälsan och arbetslivet.

Genom ett processbaserat arbetssätt kommer ny kunskap fram under arbetets gång och används kontinuerligt för att utveckla insatsen. Detta innebär att den plan som görs i början av insatsen ofta behöver revideras under arbetets gång. Det utvecklingsarbete som görs under tiden för själva insatsen skapar förutsättningar för att arbetet kan fortgå efter att konsulterna från Hälsan och Arbetslivet avslutat sitt deltagande i förbättringsarbetet.

Vad skiljer processbaserat arbetssätt från andra insatser?

Det som skiljer ett processbaserat arbetssätt från många andra arbetssätt är att det är den aktuella utmaningen som står i fokus snarare än en specifik insats. Detta innebär att man ofta har en lite längre förberedande fas där man gemensamt analyserar era specifika utmaningar för att kunna identifiera insatser som är anpassade både utifrån den aktuella utmaningen och er verksamhet. Ofta behöver man även säkerställa att det finns en samsyn av nuläge och målbild samt att det finns strukturer och arenor på plats för att arbeta med frågan. Hur detta sker i praktiken skiljer sig åt från fall till fall och konsulterna från Hälsan och Arbetslivet kommer hjälpa er att finna vilket sätt som passar bäst för er.


När är sista dagen för att skicka in intresseanmälan?

Intresseanmälan är öppen mellan 18 november 2024 – 28 februari 2025 och vi hanterar intresseanmälningarna löpande.

 


Vem kan vi vända oss till för att få hjälp med att formulera vår ansökan?

Att fylla i intresseanmälan så gott ni kan är det första steget i ansökan. Det går bra att kontakta er kundansvariga på Hälsan och Arbetslivet vid frågor i samband med att ni fyller i formuläret. Ta gärna hjälp av era stödfunktioner när ni formulerar en intresseanmälan.

När ni sedan skickat in er intresseanmälan blir ni kontaktade av oss inom två till tre veckor, i förekommande fall kan komplettering komma att begäras.


Hur lång tid tar det att få svar?

Beredningsgruppen träffas en gång i veckan för att lyfta nyinkomna intresseanmälningar. Beroende av antal intresseanmälningar som inkommer, kan tiden tills ni får återkoppling variera något.

I vissa fall kan den som ansöker bli kontaktat för att diskutera ansökan, samt för en eventuell begäran om komplettering, för att kunna ta beslut. Räkna med minst två-tre veckor efter inskickad intresseanmälan innan ni får besked. 


Vem tar beslut om beviljad ansökan?

Koncernstab HR fattar besluten. Hälsan och Stressmedicin har i uppdrag att stötta i förberedelserna inför beslut.


Måste arbetet genomföras under året eller går det att fortsätta sin satsning in i nästa år?

Arbetsmiljösatsningen finansieras av en budgetförstärkning från politiken och ligger i detaljbudgeten som sträcker sig ett år i taget. Vi strävar efter att verksamheter skall kunna arbeta långsiktigt med sin arbetsmiljö. Givet att budgetförstärkningen fortsätter under kommande budgetår finns möjligheter att fortsätta med pågående insatser följt av en förnyad och godkänd intresseanmälan.

Samma formulär som till ordinarie ansökan används även till insatser som fortsätter från föregående år men med en förenkling att fortsättningsansökningar inte behöver ange information som redan finns från föregående år.