Förändrade arbetsförhållanden inom kvinnosjukvården under COVID-19-pandemin

Studier inom kvinnosjukvården under COVID-19-pandemin har påvisat effekter på medarbetares hälsa och välbefinnande men det saknas kunskap om de bakomliggande orsakerna inom arbetsmiljön till dessa negativa effekter.

Genom att kombinera kunskap från tre fokusgrupper med totalt 13 läkare och barnmorskor och 604 fritextsvar om medarbetarnas upplevelse av att arbeta inom kvinnosjukvården under pandemin har förändrade arbetssätt och förändringar i arbetets krav och tillgängliga resurser kunnat analyseras kvalitativt.

Som komplement till de kvalitativa analyserna har kvantitativa mätningar av medarbetarnas arbetsbelastning och grad av utbrändhet studerats i två mätningar under (besvarade av 782 respektive 503 läkare och barnmorskor) och en mätning efter pandemin (besvarad av 759 läkare och barnmorskor).

Resultatet visar att man lyckades upprätthålla vården inom kvinnosjukvården trots en stor påverkan både på arbetssätten och kraven i arbetet. För att lyckas med detta fick både organisation, chef, familj och enskilda individer tillföra resurser.

För att öka sjukvårdsorganisationernas möjligheter att framgångsrikt hantera framtida situationer när vården är under press behöver lärdomar från pandemin dras med syfta att öka det organisatoriska stödet till de individer som säkerställer att vården upprätthålls.

Detta är en sammanfattning av en artikel som har publicerats i tidskriften BMC Health Services Research.

Länk till artikeln:  https://rdcu.be/d7ZRJ