Nätverk inom kultur och konstarter

Festivalplattformen – nätverk för festivalarrangörer

Festivalplattformen delar relevant information, anordnar fortbildningstillfällen och nätverksträffar. Syftet är att tillhandahålla mötestillfällen och kontaktnät för festivalarrangörer som i sin verksamhet ofta är solitärer, och kanske inte har en löpande verksamhet. Kulturarrangörer av festivaler och festivalliknande evenemang i Västra Götaland är välkomna att ansluta sig. Det finns inga begränsningar vad gäller konstarter eller genrer.

För att gå med, kontakta Carita Forslund. 

Carita Forslund

Konsulent Arrangörsutveckling och Festivalplattformen

Telefonnummer


Folkbildning och kultur i samverkan (FOKIS)

Nätverket FOKIS (Folkbildning och kultur i samverkan) består av folkhögskolor och kulturinstitutioner i Västra Götaland. Samarbetet skapar växelverkan mellan folkbildning och kultur. Nätverkets medlemmar är beslutade av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och inte öppet för anmälan. 

Hjärtligt välkommen att läsa mer om arbetet inom nätverket här. 


Kontaktnät för cirkus

Är du artist, pedagog, arrangör eller annan aktör med intresse för cirkus? 
Genom kontaktnätet för cirkus kan du få riktade utskick om utlysningar, satsningar, kurser och turnéer samt möjlighet att bredda ditt eget kontaktnät och hitta nya ytor för samarbeten. 

För att gå med i kontaktnätet, kontakta cirkuskonsulent Karin Skierus. 

Karin Skierus Pinner

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer


Nationellt cirkuspedagogiskt samråd

Det nationella cirkuspedagogiska samrådet lyfter frågor, behov, forskning och rapporter kring cirkuspedagogiska frågor. Vi arbetar även med utveckling och samordning. Rådet har också programansvar för en årlig konferens för cirkuspedagoger. Tematiken utgår från tre spår:

  • Cirkuspedagogik – forskning och utveckling
  • Cirkusutbildning – förutsättningar, nivåer och frekvens i landet
  • Cirkuspedagoger – fortbildningar, förutsättningar och utökning

Medverkande i det nationella cirkuspedagogiska samrådet är personer med en yrkesroll inom det cirkuspedagogiska fältet med uppdrag eller särskilt intresse av att arbeta med frågor kring utveckling, kvalitetshöjning och breddning av kunskaper och praktiker inom cirkuspedagogiken, till exempel pedagoger, samordnare, verksamhetsledare eller utbildningsansvariga.

Rådet drivs av Västra Götalandsregionen och träffas digitalt fyra gånger per år.

Karin Skierus Pinner

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer


Nätverk för arkitektur- och designpedagoger

Kulturförvaltningen samordnar ett nätverk som består av arkitektur- och designpedagoger. 
Det är arkitekter och designers med kompetens att ha en dialog om den byggda miljön och involvera barn och unga i designprocessen. 

Nätverket träffas vid ett antal tillfällen varje år. Vid dessa träffar får deltagarna möjlighet att dela sina erfarenheter från genomförda projekt, öka sina kunskaper om olika metoder och diskutera aktuella frågor inom fältet.

Just nu är nätverket under omgörning. Om du har du frågor eller vill komma i kontakt med arkitektur- och designpedagogerna, kontakta Mania Teimouri.

Mania Teimouri

Konsulent

Telefonnummer


Nätverket Barnbiograferna

Nätverket Barnbiograferna vill hylla och lyfta barnpubliken, bredda filmutbudet och skapa en ökad delaktighet för barn och unga på biograf. Filmregionerna och Riksföreningen Biograferna har fått i uppdrag att utveckla Biografcentralens koncept Årets Barnbio, som nu vidareutvecklats till Nätverket Barnbiograferna. Målet är att så många biografer som möjligt kan känna stöd och inspiration att vilja arbeta aktivt för den yngre publiken. Välkommen med dina frågor kring Barnbiografernas nätverk eller önskan om att ingå i nätverket. Kontakta filmkonsulent Sanjin Pejkovic eller  info@barnbiograferna.com

Sanjin Pejkovic

Konsulent

Telefonnummer


Nätverk för biografägare och -föreståndare

Nätverket samlar biografägare och/eller föreståndare i regionen. Vi träffas i delregionala möten, tipsar varandra om aktuella biorelaterade frågor, stöttar och delar information om stöd och utbildningar. Låter det intressant, kontakta Sanjin Pejkovic för att anmäla dig till nätverket.

Sanjin Pejkovic

Konsulent

Telefonnummer


Nätverk för danspedagoger och -lärare

Arbetar du som danspedagog eller danslärare i någon av Västra Götalands kommuner? Då är det här nätverket till för dig!
Nätverket har en grupp på Facebook där vi medlemmar delar kunskap och erfarenhetsutbyter, tipsar varandra om forskning, fortbildningstillfällen, vikariat, tjänster, projekt, arbetsmiljöfrågor, föreställningar etcetera. Förutom den digitala plattformen anordnar vi en till två fysiska dansträffar per år.

Kulturförvaltningen driver nätverket genom Danspoolen. Syftet med nätverket är att det ska vara stärkande och kunna synliggöra oss danslärare och danspedagoger i Västra Götaland.

Vill du vara med i nätverket?
Be om medlemskap via Danspoolen på Facebooksidan Danslärare VG-regionen | Facebook

Välkommen!

Tina Andersson

Konsulent dans

Telefonnummer


Nätverk för film barn och unga

Ett nätverk för dig som är visningsarrangör, jobbar med skolbiofrågor eller på annat sätt relaterar till film och unga. Vi ser ett behov av att mötas och utöka tidigare nätverk kring visning/spridning och film för barn och unga. Ett bredare nätverk ger oss möjlighet att fånga upp frågor från olika perspektiv och öka möjlighet till samverkan och nya samarbeten. På våra nätverksträffar delar vi information, inspiration och erfarenhet med varandra. Vi tar upp aktuella utlysningar och stöd, utbud av aktuella filmer och material att använda till exempel i samband med visningar eller för arbete i skola. Vi är också intresserade av att diskutera publikutveckling och vidgat deltagande. Hur når vi nya målgrupper i era hemkommuner?  

 Låter det intressant? Maila Sanjin för att anmäla dig till nätverket.

Sanjin Pejkovic

Konsulent

Telefonnummer


Nätverket UDGA – Ung delaktighet genom arrangörskap

Välkommen till ett nätverk för dig som på något sätt arbetar med ung, inom offentlig sektor eller ideell kultursektor. Med workshops, kurser och erfarenhetsdelning vill vi skapa intresse och möjliggöra för fler att jobba med ungt arrangörskap. Ambitionen är att man som vuxen ska bli bättre på att bemöta och ta till vara på ungas engagemang - och på så sätt stärka ungas möjligheter att ta plats och utveckla kulturlivet.

Nätverket ses cirka fyra gånger per år och träffarna sker omväxlande fysiskt och digitalt.

Vill du gå med i nätverket?
Anmäl dig till ernesto.romero.escobar@vgregion.se

Ernesto Romero Escobar

Konsulent arrangörsutveckling

Telefonnummer


Nätverk för musikarrangörer

Kulturförvaltningen är en plattform för flera nätverk för musikarrangörer. Med vår specialistkompetens inom de olika genrerna kan vi ge stöd och information. Vi delger arrangörerna vad som sker regionalt, nationellt och internationellt samt bistår med rådgivning och vägledning. Vid regelbundna arrangörsträffar förmedlar vi kunskapsutbyten och erbjuder fortbildning. Genom upprättande av programråd vill vi medverka till ökat samarbete mellan föreningarna till exempel kring gemensamma turnéer. Vårt syfte är att inspirera till fortsatt verksamhet och samtidigt öka professionalismen inom arrangörsleden i Västra Götaland.

Vill du delta i något av nätverken? Kontakta kontaktpersonen för respektive nätverk!

Kammarmusik i Väst
Chinaski Nymark
chinaski.nymark@vgregion.se

Nätverket Nutida
Chinaski Nymark
chinaski.nymark@vgregion.se

Blues i Väst
Chinaski Nymark
chinaski.nymark@vgregion.se

Nätverket Jazz
Chinaski Nymark
chinaski.nymark@vgregion.se

Folknätet
Emma Johansson
emma.v.johansson@vgregion.se

Nätverket Populärmusik
Jonathan Björk
jonathan.bjork@vgregion.se

Maja-Karin Fredriksson
maja-karin.fredriksson@vgregion.se


Nätverk för filmpedagoger i kulturskolan

Jobbar du som filmpedagog på en kulturskola i någon av Västra Götalands kommuner? Saknar du kollegor att bolla dina specifika frågor med kring upplägg av filmlektioner, tips om övningar och material, men också inspiration, tips och kompetensutveckling?

Då har vi precis startat upp nätverket för dig! Vi samlas ett par gånger per termin, dels för kollegialt utbyte men också för fortbildning och planering av gemensamma aktiviteter. Låter det intressant? kontakta oss!

Anna-Karin Johansson

Konsulent

Telefonnummer


Nätverk för teater- och dramapedagoger

Nätverket vänder sig till yrkesverksamma teater- och dramapedagoger som jobbar med barn och unga, i Västra Götalandsregionen. Här diskuterar vi gemensamma utvecklingsfrågor, samarbeten och fortbildningsbehov inom teater- och dramapedagogik. 

Har du frågor - Lotte Eldh, konsulent teater. 

 

Ann-Charlotte Eldh

Konsulent teater

Telefonnummer


Nätverk för communitydans

Du är välkommen att delta i nätverket för communitydans, som danskonsulenterna i Västra Götalandsregionen driver i samarbete med DIS, Dans i Stockholms stad och län. Vi håller nätverksträffar regelbundet, både i Göteborg och i Stockholm. Vid träffarna i Stockholm brukar vi utlysa några resebidrag, som du som bor i Västra Götaland kan söka, för att fler ska få möjlighet att delta. Nätverket för communitydans samlar danskonstnärer som arbetar med communitydans som metod, eller som är nyfikna på att börja. Syftet med nätverket är bland annat att utbyta och stärka erfarenheter, lyfta communitydansfältet och sprida information om olika projekt.

Anna Bäckvall

Konsulent

Telefonnummer


Nätverk för publikutvecklare

Som deltagare i nätverket för publikutvecklare får du inbjudningar och uppdateringar från förvaltningens centrum för publikutveckling ca fyra gånger per år. På så sätt missar du inte någon del av webbinarieserien Publiken i fokus. Vi arrangerar tre till fyra digitala träffar per år för publikutvecklare. Vi bjuder in svenska och internationella publikutvecklare som berättar om sitt arbete. 
Webbinarierna är till för dig som arbetar med publikutveckling på olika sätt - institutionschefer, kommunikationschefer, marknadsförare, producenter och programläggare.

Johanna Hagerius

Konsulent publikutveckling

Telefonnummer

 


Nätverket för kommunala samordnare för barn och unga

Alla Västra Götalandsregionens 49 kommuner har en kommunal kontaktperson som kallas för kommunal samordnare. Det är den kommunala samordnaren som tillsammans med kommunens kulturombud/barn- och ungdomskulturgrupp ska fördela de regionala medlen och samordna kulturaktiviteter så att det kommer alla barn och unga i kommunen till del. 

Två gånger om året träffas de kommunala samordnarna i regionen. Det är barn- och ungakonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling som är sammankallande. Nätverksträffarna är till för kompetensutveckling; att utbyta erfarenheter, att få och ge inspiration. Innehållet i träffarna formas efter behov och önskemål från samordnarna och Regionteater Väst via en arbetsgrupp, där deltagandet roterar.

Jonna Börjesson

Konsulent

Telefonnummer

 

Åsa Jansson

Konsulent

Telefonnummer


Nätverk för litterära arrangörer

Syftet med nätverket är att skapa ett gemensamt forum för diskussion, idéutbyte och samverkan och därmed söka stärka förutsättningarna för litterära arrangörer att verka i regionen. Nätverket är öppet för alla som arrangerar litterära program - så som litteratur- och poesifestivaler, bokmässor och kulturföreningar.

Är du intresserad av att medverka eller vill veta mer? Kontakta Therese Ytter.

Therese Ytter

Konsulent

Telefonnummer


Nätverk för dig som arrangerar publika konstutställningar

Arbetar du med publik konstverksamhet i en organisationsform av något slag? Anordnar du/ni utställningar och konsthändelser ute, inne, i skogen, i stan, i konsthall, på museum, i ideella eller offentliga organisationer? Här är ditt nätverk! Målet är att skapa en plattform för diskussioner kring teman, erfarenhetsutbyten och möjligheter att hitta varandra för samverkan. Nätverket träffas cirka tre gånger per år.

Kontaktperson Camilla Alexandersson, konsulent samtida konst, arkitektur, form och design. E-post:camilla.alexandersson@vgregion.se


Nätverket Möte med MIK (MMM)

Det regionala nätverket ”Möte med MIK (MMM)” drivs av Förvaltningen för kulturutveckling och består av cirka 50 personer och 20 olika organisationer i Västra Götaland. Här möts personer som på olika sätt har ett uppdrag av sin organisation att utveckla eller förstärka diverse MIK-kompetenser för sina respektive målgrupper. Nätverket innefattar praktiker, forskare, pedagoger, utvecklare inom skola, bibliotek eller mediepedagogik samt tjänstepersoner på förvaltningar.

Nätverket är ett forum för informations- och erfarenhetsutbyte för medlemmarna och en plattform för samverkan. Genom att delge varandra de olika verksamheternas aktuella aktiviteter och de utmaningarna som finns i respektive område förstärker alla medlemmar den egna omvärldsbevakningen. Det leder till en ökad kunskap om MIK-området i Västra Götaland och kan därmed bidra till fortsatt stärkt utveckling och i bästa fall visionärt tänkande.
Målsättningen är också att öka kompetensen för nätverkets olika målgrupper genom att bjuda in till de av nätverkets arrangerade aktiviteter och/eller varje organisations enskilda arrangemang.

Nätverket träffas två gånger per termin.
Ett seminarium eller workshop arrangeras varje termin, där både nätverkets medlemmar samt deras olika målgrupper, såsom pedagoger, bibliotekarier, forskare och andra, är välkomna att delta.

Nätverket har en lång historia och startade redan 2000 som ett informellt nätverk under namnet Möte med Media men gruppen bytte namn under 2015 för att vidga nätverket.

Kontakta Pia-Marie Wehrling om du vill gå med i nätverket.

Pia-Marie Wehrling

Projektledare och utvecklare inom Medie- och informationskunnighet (MIK)

Telefonnummer


Org.Ung.Cirk – nationellt nätverk för ungdomscirkus

Org.Ung.Cirk är ett initiativ från Västra Götalandsregionen att organisera landets olika ungdomscirkusar i ett gemensamt nätverk för att öppna upp för dialog och samarbete. Deltagare i nätverket är personer som har en drivande roll inom någon form av ungdomscirkus – det vill säga pedagogisk och/eller scenisk verksamhet för ungdomar 12–25 år. 

Genom samordning och dialog stärker vi tillsammans infrastrukturen för ungdomscirkus i Sverige. Detta skapar nödvändiga avsatser i utbildningstrappan och är av stor vikt för ungdomscirkusarnas ofta sköra organisationer. En gemensam plattform ger möjlighet att stärkas av varandra, ha utbyten och finna gemensamma resurser för att kunna växa och utvecklas. 

Huvudman och sammankallade för nätverket är Karin Skierus, cirkuskonsulent i Västra Götalandsregionen. Nätverket träffas digitalt ca fyra gånger per år. 

Karin Skierus Pinner

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer


Producentnätverket

För musikproducenter och andra funktioner som arbetar i studio med musik- och artistutveckling. Kontaktpersoner:

Jonathan Björk
jonathan.bjork@vgregion.se

Maja-Karin Fredriksson
maja-karin.fredriksson@vgregion.se


Sticknätverket i Västra Götaland

Välkommen att bli en del av sticknätverket i Västra Götaland!

Om du bor i Västra Götaland och är stickintresserad är du hjärtligt välkommen till vårt sticknät. Nätverket är ett forum där vi ger och får idéer av varandra. Vi skickar ut ett nyhetsbrev och bjuder in till utflykter med sticktema. 

Mer information om Sticknätverket

Anmäl dig till Maria Claesson. 

Maria Claesson

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer


Träffpunkt kulturföreningsansvariga

Detta är ett regionalt nätverk för tjänstepersoner som ansvarar för kulturföreningar, arrangörer eller ideell kultursektor i sin kommun. Vi arrangerar två digitala träffar om året. Med nätverket vill vi stärka långsiktigt strategiskt arbete i syfte att främja strukturer och möjligheter för kulturarrangörer att verka i regionerna.

Vi samtalar kring ämnen som åldrande arrangörsled, metoder och arbetssätt och platsutveckling. Andra intressanta teman för nätverket är omvärldsbevakning och stödsystem för ideella arrangörer.

Är du kommunal tjänsteperson som jobbar med de här frågorna är du varmt välkommen att delta i nätverket.

Kontakta Helen Liljedal för mer information.

Helén Liljedal

Konsulent Arrangörsutveckling

Telefonnummer

 


Träslöjdsnätverket

Träslöjdsnätverket är en plattform för slöjdare i Västra Götalandsregionen. Syftet är att fungera som en mötesplats där medlemmarna kan utvecklas genom att utbyta kunskap och erfarenheter. Nätverket används också för sprida information om vad som är på gång inom träslöjden.

Mer information om Träslöjdsnätverket

Joakim Lilja

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer