Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trycksår

Den här sidan riktar sig till vårdpersonal för att vägleda diagnostik och rätt handläggning av trycksår.

Ett trycksår är ett med avgränsad skada i hud och underliggande vävnad orsakat av tryck, skjuv, friktion och/eller en kombination av dessa faktorer.

När hud och underhud under en längre tid utsätts för tryck, skjuv eller friktion stryps blodförsörjningen i området. Det leder till syre- och näringsbrist och sämre möjligheter att transportera bort nedbrytningsprodukter. Bestående vävnadsskada och celldöd uppstår.

En kombination av riskfaktorer avgör om en person utvecklar trycksår. För att minska risken att utveckla trycksår är det viktigt att ha ett systematiskt förebyggande arbete. Det är mycket viktigt att alla yrkeskategorier - oavsett var vården äger rum - har rutiner för att snabbt identifiera de patienter som är i riskzonen. 

Vid befintlig tryckskada välj - Åtgärd vid trycksår klass I-IV

Sveriges Kommuner och Regioner har tillsammans med landsting och regioner inlett en satsning för att minska vårdskadorna i Sverige.

SKRs informationsskrift

 
 
Varje år genomförs en nationell punktprevalensmätning gällande trycksår. Det regionala målvärdet är <5%. Regionens resultat för 2021 visar en förekomst av andel patienter med trycksår kategori 2-4 inom den somatiska slutenvården på 6,5%. På SkaS hade år 2021 4,6% (2017: 6,4%, 2018: 7,8%, 2019: 6,3%, 2020: 7,2%).

Kvalitetssäkrat 231122 Alexandra Forssgren, överläkare dermatologi
Sårcentrum Skaraborgs Sjukhus Skövde.


Senast uppdaterad: 2022-03-11 12:52