Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kvartsita på turné

Toppsegelskonaren Kvartsita
Toppsegelskonaren Kvartsita

Kom ombord på ett fint gammalt traditionsfartyg och träffa besättningen. Träffa Strandstädarna och Västkuststiftelsen och häng med på deras arbete om strandstädning och plast och skräp i havet. Bli en strandhjälte även du!

Toppsegelskonaren Kvartsita, Västkuststiftelsen, Göteborgs universitet och Föreningen Strandstädarna besöker flera hamnar längs västkusten under Västerhavsveckan.Ombord finns strandstädare, eldsjälar, forskare och andra
som kan berätta om havet. I land bjuds samtidigt på mängder av andra
aktiviteter.


Upplev T/S Kvartsita
Möt kapten med besättning och upplev den fina toppsegelskonaren Kvartsita! Under veckans alla dagar hålls kostnadsfria guidade visningar ombord. Alla är välkomna och ingen föranmälan krävs. Här kan du läsa mer om T/S Kvartsita.

Snacka skräp med Västkuststiftelsen
Hos Västkuststiftelsen kommer du bland annat kunna lära dig om marint skräp och få koll på hur appen ”Strandstädarkartan” fungerar. Delta i deras quiz om havskunskap och tävla om att vinna en poster ”Fiskkartan”. För de allra minsta har de också med sig barnböcker om skräp i havet.

För dig som är sugen på att vandra i närområdet kommer det även finnas foldrar att hämta och möjlighet att ställa frågor om leder och naturreservat.

Forskare på plats
På Kvartsita har du också möjligheten att träffa olika forskare från Göteborgs universitet under veckan. Passa på att ställa frågor och kika på allt spännande de har med sig! Här kan du läsa mer om Göteborgs universitets aktiviteter på Kvartsita under veckan.

Musik vid havet Kom och lyssna till vår egen skeppstrubadur Pablo Copa.

Anmäl dig och häng med på strandstädning med Strandstädarna
Under veckan kommer du även kunna hänga med på dagliga strandstädningar längs med västkusten! Turerna sker i Föreningen Strandstädarnas städbåt (ribbåt) med samling vid Kvartsitas olika angöringsplatser under veckan. Samling sker klockan 12:45 med återkomst cirka klockan 15:45 respektive dag. 

Flytväst för dig som väger mer än 50 kg finns att låna, men personer och barn under 50 kg måste ha med sig egen flytväst. Barn upp till 15 år ska ha med sig vuxet sällskap.

För att säkra en plats på städbåten måste du anmäla dig senast klockan 18 dagen innan städningen! Skicka ett mejl till info@strandstadarna.se med dessa uppgifter:

 Plats – se alternativ under rubriken ”Tid och plats” nedan
 Namn på samtliga personer som ska delta
 Eventuella barn som ska följa med samt ålder
 Telefonnummer till kontaktperson


OBS! Kom ihåg att avanmäla dig till samma mejladress om du får förhinder så att någon annan kan följa med i stället för dig.


Tid och plats

För övrigt program på kajerna se länken på respektive ort.

3 augusti kl.11-16, Torskholmen, Strömstad
4 augusti kl. 11-16, Nya kajen, Fjällbacka
5 augusti kl 11-16, Smögenbryggan vid fiskauktionen, Smögen
6 augusti kl 11-16, Anderssons kaj, Lysekil
7 augusti kl 11-16, Mollösund, Orust
8 augusti kl. 11-16, Rönnäng, Tjörn
9 augusti kl. 11-16, Marstrand
10 augusti kl. 11-16, hamnen, Donsö