Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lär dig om Västerhavet

Klippor och hav

Västerhavsveckan finns till för att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Västerhavet består av Skagerrak och Kattegatt.

Visste du att...?

  • Västerhavet kallas havet vid Sveriges västkust och omfattar med sin vanligaste definition Skagerrak och Kattegatt. Ibland inkluderas även Öresund. 
  • Västerhavet har flest marina arter i Sverige. Om man ser till större växter och djur finns ungefär 1500 arter i Skagerrak, medan antalet i Kattegatt är drygt 800.
  • Sveriges två levande korallrev med ögonkorall ligger i Västerhavet.
  • Några särskilt värdefulla och därför skyddade havsområden på västkusten är Kosterhavet, Väderöarna, Gullmarsfjorden och Bratten.
  • I Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark, finns ungefär 12 000 olika arter. Hälften av dem finns i havet och av dessa är runt 200 unika för Sverige. 
  • Västerhavet har Sveriges saltaste vatten.

Så mår Västerhavet

Nedskräpning, klimatförändring och övergödning är bara några av hoten mot Västerhavet. Här kan du lära dig mer om hoten och vad de innebär.

Havsmedvetenhet

Havsmedvetenhet handlar om att förstå havets betydelse för livet på jorden och om att förstå att vi människor påverkar havet. Här kan du lära dig mer om vad det betyder att vara havsmedveten.