Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Så går coachningen till

Med hälsocoachen vid din sida tar du steg för steg mot hälsosammare levnadsvanor – på dina villkor. Hälsocoachningen pågår vanligtvis 2-6 månader, vid 4-6 tillfällen. Tillsammans kommer ni överens om upplägg och hur hälsocoachningen går till. Hälsocoacherna är utbildade hälsovetare och samtalet utgår från en gemensam arbetsmetod med grund i coachning och motiverande samtal.  

Vi har nog alla bestämt oss för att göra en förändring någon gång, och därmed satt igång direkt. Ofta ställer vi höga krav på oss själva och hoppas på att kroppens alla delar ska hänga med i de snabba och nya vanorna. Det många glömmer bort är att se vad som är rimligt utifrån ens egna förmågor och att sluta jämföra sig med andra. Är det rimligt att gå från att knappt röra på sig till att styrketräna 5 dagar i veckan? Svaret är för de flesta nej, när de själva får tänka efter en stund.

Ett första steg till förändring kan vara att skriva ner sitt “varför”. Varför just du vill göra en förändring och vad det skulle betyda för dig? Vad kan du göra annorlunda efter förändringen? Vilka hinder ser du på vägen och vad kan du själv göra för att ta dig förbi dessa hinder? Här är även tidigare erfarenheter värdefulla att ha med sig. Fundera kring hur du har gjort tidigare och framförallt vad som har fungerat, för att inte göra om samma misstag igen.

Målsättning och motivation

Hälsocoachen arbetar med motivationsstrategier (motiverande samtal) och samtalet bygger på coachning, det betyder att vi gemensamt bollar idéer och ser vad som passar just dig i din vardag. Coachningen baseras på vad du kan och vill göra utifrån dina förutsättningar för att nå hälsosammare levnadsvanor. Vi arbetar personcentrerat där du som klient och dina behov är i fokus från början till slut. Modellen bygger på en överenskommelse som görs med just dig.

Vi hjälper dig att sätta slutmål och delmål, men de ska vara motiverande och komma från dig själv. Vi hjälper till med formuleringen så att de blir Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsbestämda. 

Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser. MI utvecklades ursprungligen för att behandla alkoholproblem, men idag används metoden generellt i rådgivning och behandling som gäller livsstilsrelaterade faktorer (Exempelvis alkoholvanor, matvanor, fysiskt aktivitet och tobaksvanor).

 

Coachningsperiod

Coachningsperiod på Hälsocoach online

Detta behöver du för att boka din hälsocoach

  • Dator, mobil eller surfplatta med tillgång till kamera
  • Internet med bra uppkoppling
  • En lugn avskild plats där du inte riskerar att bli störd av någon eller något
  • Hörlurar rekommenderas för bra ljud under mötet
  • BankID för identifikation

Ett videomöte fungerar precis som ett vanligt besök eller möte, med skillnaden att du inte behöver åka till mottagningen för att träffa din hälsocoach utan kan göra det via din dator, mobil eller surfplatta.

Följ beskrivningen för att boka din hälsocoach

Hur man bokar tid på Mitt vårdmöte

Ladda ner appen Mitt vårdmöte och välj mottagningen Hälsocoach online. För att boka in en tid hos en hälsocoach väljer du din besöksorsak och sedan en tid som passar dig. När du har fyllt i formuläret behöver du bekräfta din bokning med ditt BankID.

Länk till instruktionsfilm för att boka din hälsocoach


Senast uppdaterad: 2022-11-25 13:57