Kommunkoreograf – en långsiktig satsning på dans

Ett sätt att lyfta dansen i en kommun är att under ett år ha egna kommunkoreografer. Här kan du ta chansen att satsa långsiktigt på dansen!

Egna kommunkoreografer är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer utmaningen att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge.

Kommunkoreograferna ger kommunen danskonst som berör, gör skillnad, skapar möten, är mobil i sin form och som ger avtryck under lång tid efter projektet. Det handlar om mötet mellan de som bott länge eller är nya medborgare i staden – unga som äldre. Genom ett utåtriktat arbete i stor skala med danskonst, skapande och upplevelser får alla möjlighet att ta del av dansens kraft och uttryck. 

Mötet mellan danskonstnärer och kommun öppnar upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas, både som kommun och danskonstnär.

Vårt arbete med kommunkoreografer startade inom ramen för ett nationellt projekt. 2016–2018 fick Dans i Stockholms stad och län utvecklingsmedel från Kulturrådet för att starta upp ett interregionalt kommunkoreografprojekt. Västra Götalandsregionen anslöt sig 2018. Under 2020–2022 var Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen nationell projektägare för kommunkoreografprojektet, också med stöd från Kulturrådet. Från 2023 genomförs våra kommunkoreografprojekt som ett samarbete mellan den aktuella kommunen och Västra Götalandsregionen.

Vill du veta mer?

Läs mer om vårt arbete med kommunkoreografer här...

Här hittar du en skrift om kommunkoreografprojektet "Step Forward" i Vänersborg 2022–2023, om möjligheter och utmaningar och hur det påverkade kommunen.

Här hittar du en metodhandbok från Dans i Stockholms stad och län, med samlade erfarenheter från projekt genomförda 2016–2018...

Marknära i Marks kommun 2023–2024

Temat för residenset är Marknära, där målet är att dansen ska vara nära och synlig för invånarna i Marks kommun. Kommunkoreograferna som kommer att arbeta i Mark september 2023–augusti 2024 är: Elin Hermansson, Felix Skalberg och Gustaf Jönsson.

Step Forward i Vänersborg 2022–2023

Kommunkoreograf i Vänersborgs kommun är ett ettårigt dansresidens 2022–2023 för att sprida och förmedla dansupplevelser. Residensets tema är Step Forward och utgår från kommunens övergripande inriktningsmål om att skapa mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv för invånarna i Vänersborg. Här kan du läsa mer på Vänersborgs kommuns hemsida.

Kommunkoreografer på Tjörn 2021–2022

Tjörns kommun satsade på kommunkoreografer från hösten 2021 och ett år framåt. De danskonstnärer som arbetade i kommunen är Kompani Catapult, ett Göteborgsbaserat danskompani med fyra medlemmar. De har bland annat gett workshops i skolor och på äldreboenden, jobbat med dans för hälsa, och skapat Tjörndansen tillsammans med invånare. Du kan också se en kort film med glimtar från året.

Åtta dansare som sitter på blåa pilatesbollar, utomhus, med ryggen åt kameran.

Kommunkoreografprojekt skapar ringar på vattnet – Dans på plats 2021

Kommunkoreografprojekten har skapat ringar på vattnet i Västra Götalandsregionen, även utanför de ettåriga residensen. Våra utlysningar har lett till samtal och samarbeten med fler kommuner än de som fått egna koreografer under ett helt år. Under 2021, i spåren av pandemin, kom danssatsningen Dans på plats i två kommuner: Tranemo och Tanum – ett slags kommunkoreografprojekt i mindre skala.

Två personer som hoppar framför en graffitivägg

Härryda 2020 – dans i pandemitid

I Härryda jobbade tre kommunkoreografer under 2020. De har arbetat kreativt och flexibelt kring situationen med corona och har bland annat skapat en dansande blombukett utanför fönstren på äldreboenden i kommunen.

Två dansare i en galleria med var sin resväska

Mölndals satsning på dans 2018

Mölndals kommun hade egna kommunkoreografer under 2018, en satsning som gett många ringar på vattnet. När dansåret avslutades hade de träffat nästan 2 000 personer, både som deltagare och åskådare, vid mer än 80 tillfällen på offentliga platser runt om i Mölndal, Kållered och Lindome. Bland aktiviteterna ryms allt från workshops för barn och unga och familjeföreställningar på biblioteken, till pop up-dansföreställningar på tågperronger och i matbutiker.

Tina Andersson

Konsulent dans

Telefonnummer

Anna Bäckvall

Konsulent

Telefonnummer

Jennie Wilhelmsson Hedeborg

Enhetschef

Telefonnummer