Cirkus

Vår kunskap inom cirkusområdet bidrar till ett aktivt och inkluderande kulturliv. Vi utvecklar förutsättningar för att skapa och uppleva olika former av cirkus i hela Västra Götaland. Tillsammans med andra stärker vi cirkusens roll i samhället.

Den klassiska cirkusen föddes på 1800-talet, då utbyggnaden av järnvägen gav tältcirkusarna möjlighet att turnera över världen. Men cirkuskonster, akrobatik, jonglering, trick och magi har funnits långt mycket längre än så. De tidigaste fynden av avbildade cirkuskonster är cirka 4 000 år gamla. I dag finns cirkus i en mängd olika former och genrer. Den visas på gator och torg och i tält men också på scener och stora arenor, i filmer och integrerad med exempelvis teater, opera och dans.

Vad gör cirkuskonsulenten?

  • arbetar för att öka medvetenheten om vad cirkus som konstform kan vara och innebära
  • arbetar för att stärka strukturerna och möjligheterna för barn och unga att möta cirkus – både på scen och som eget uttryck
  • utvecklar och stöttar turnémöjligheter i skola, på teatrar och andra arenor
  • ger konsultation, vägledning och stöd till cirkusartister
  • arbetar för att öka kompetensen kring cirkus hos kommuner, organisationer, skolor och andra genom metodutveckling, kurser, fortbildningar och seminarier
  • stärker och utvecklar regionala, nationella och internationella nätverk och strukturer (Läs kartläggning av cirkusens infrastruktur i Västra Götaland här)

Aktuella utlysningar

Våra aktuella utlysningar för stöd, stipendier, residens med mera hittar du under fliken "Stöd och stipendier".

Aktuella fortbildningar och evenemang

Våra aktuella fortbildningar och evenemang hittar du här...

Nätverk

Kontaktnät för cirkus

Är du artist, pedagog, arrangör eller annan aktör med intresse för cirkus? 
Genom kontaktnätet för cirkus kan du få riktade utskick om utlysningar, satsningar, kurser och turnéer samt möjlighet att bredda ditt eget kontaktnät och hitta nya ytor för samarbeten. 

För att gå med i kontaktnätet, kontakta cirkuskonsulent Karin Skierus. 

Karin Skierus Pinner

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer


Nationellt cirkuspedagogiskt samråd

Det nationella cirkuspedagogiska samrådet lyfter frågor, behov, forskning och rapporter kring cirkuspedagogiska frågor. Vi arbetar även med utveckling och samordning. Rådet har också programansvar för en årlig konferens för cirkuspedagoger. Tematiken utgår från tre spår:

  • Cirkuspedagogik – forskning och utveckling
  • Cirkusutbildning – förutsättningar, nivåer och frekvens i landet
  • Cirkuspedagoger – fortbildningar, förutsättningar och utökning

Medverkande i det nationella cirkuspedagogiska samrådet är personer med en yrkesroll inom det cirkuspedagogiska fältet med uppdrag eller särskilt intresse av att arbeta med frågor kring utveckling, kvalitetshöjning och breddning av kunskaper och praktiker inom cirkuspedagogiken, till exempel pedagoger, samordnare, verksamhetsledare eller utbildningsansvariga.

Rådet drivs av Västra Götalandsregionen och träffas digitalt fyra gånger per år.

Karin Skierus Pinner

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer


Nätverk för regional cirkusutveckling

VGR ingår i nätverket för regional cirkusutveckling, som består av tjänstepersoner på regional nivå eller tjänstepersoner utsedda av regioner att arbeta med att stärka cirkusområdet utifrån ett främjandeuppdrag. Nätverket drivs inte av VGR.Syftet med nätverket är att skapa samverkan mellan regionerna för att stärka strukturer och ge större möjligheter för cirkusens utveckling. Arbetet utgår från tre spår: pedagogik, utövare, arrangörer. I nätverket delar vi erfarenheter och kunskap och stärker samarbetet mellan regioner.  

Nätverket är ett resultat av det interregionala samverkansprojektet Cirkusflätan, som pågick 2019–2023, med stöd av Kulturrådet. Här samlades regionerna Östergötland, Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Värmland, Västernorrland och Jönköpings län. 


Cirkusresan – filmklipp för dig i farten

Var kommer cirkus ifrån? Vad kan cirkus vara? Och vart är cirkusen på väg? Cirkusresan är en serie med sex korta filmer där du bland annat får upptäcka cirkusens spännande historia. Filmerna kan användas som pedagogiskt material inför cirkusbesök i skolan, som tankeväckare och inspiration inför temadagar eller som en väg in i cirkusvärlden för den som är nyfiken på mer.

Pedagoger på turné

Sedan 2021 samarbetar Kulturförvaltningen med Cirkus i Väst och Riksteatern Väst kring en regional turné av en mindre cirkusproduktion. I samband med turnén kopplar vi på två cirkuspedagoger, som kan möta barn och unga på ett urval av de platser där turnén passerar.

Svart botten. färgglada, stilistiska, grafiska blommor.

Kulturkatalogen Väst

I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.

Kulturliv för alla

Vi erbjuder stöd till kommuner, arrangörer, konstnärer och andra för ett kulturliv där alla har möjlighet att ta del av, och utöva, kultur. Kontakta oss!

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Kulturförvaltningen skickar ut nyhetsbrev inom flera olika områden. Här får du en överblick över alla nyhetsbreven och kan bocka för vilka du vill prenumerera på. Trevlig läsning!

Karin Skierus Pinner

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer

Jennie Wilhelmsson Hedeborg

Enhetschef

Telefonnummer