Jenny Widmark

Poster vars innehåll finns i textform på webbsidan.

Leave no one behind. Digital delaktighet hos personer med kombinerad syn-hörselnedsättning/dövblindhet.

 - ett avhandlingsarbete av Jenny Widmark, leg. Audionom, MSc.

Den digitala utvecklingen går allt snabbare. Den AI-genererade bilden ovan illustrerar hur en person hanterar olika digitala plattformar för att kommunicera bland annat med vården, läsa nyheter, deklarera, handla mat och delta i sociala medier. Detta är en självklarhet för många men hur fungerar det för personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet?

Detta avhandlingsarbete syftar till att öka förståelsen för hur denna målgrupp använder sitt hörselsinne och tekniska lösningar i sina dagliga digitala liv. Genom att utforska deras erfarenheter och behov kan vi identifiera hinder och föreslå lösningar för att övervinna dem. Detta är särskilt viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, där alla medborgare ska kunna vara digitalt delaktiga och ha ett fungerande vardagsliv.

Bakgrund

Dövblindhet påverkar inte endast kommunikation utan även möjligheten att självständigt orientera och förflytta sig och att hantera ett konstant informationsflöde. ”Leave no one behind” är en bärande paroll både i FN:s Agenda 2030 och utgör globala mål för ett hållbart och inkluderande samhälle. I Sverige beslutade riksdagen år 2017 nationella mål som innebär bland annat att personer med funktionsnedsättning ska ges full delaktighet i samhället. Myndigheten för delaktighet konstaterar i sin rapport 2017 att det görs inte tillräckligt med arbete för personer med funktionsnedsättning i detta avseende.

Det saknas forskning inom detta område. Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor initierade en systematisk översikt 2022 och efterlyser forskning som belyser vilka insatser som kan erbjudas personer med dövblindhet för att de ska kunna hantera den snabba digitaliseringen samt tillgång till krisinformation, sociala medier och digitala samhällsfunktioner av olika slag.

Syfte och frågeställningar

Ökad kunskap och förståelse för:

  • Hur personer med kombinerad syn-hörselnedsättning/dövblindhet använder sitt hörselsinne och olika former av tekniska lösningar* för att fungera i sina dagliga digitala liv.
  • Vilken typ av teknik och rehabiliteringsstöd behöver personer med kombinerad syn-hörselnedsättning/dövblindhet för att vara digitalt inkluderade?

Metod

Med hjälp av olika forskningsmetoder; intervjustudie, tvärsnittsstudie, interventionsstudie och uppföljningsstudie besvara projektets syfte och frågeställningar. 

Förväntat resultat

  • Ökad kunskap om digital delaktighet bland personer med dövblindhet samt diskussion om viktig teknik, stöd och support.
  • En förbättrad rehabilitering samt visa på potentiell effekt av insatser för digitalt deltagande.
  • Insikter för beslutsfattare i prioritering av rehabiliteringsstöd.

Handledare:

Elina Mäki-Torkko, professor, Örebro Universitet

Sarah Granberg, leg. Audionom,  Med.dr, lektor, Örebro Universitet

Milijana Malmberg, leg. Audionom,  Med.dr, lektor, Göteborgs Universitet